Makron: Što se tiče Francuske, suspendovana je liberalizacija viza za Kosovo

G.S.
Makron: Što se tiče Francuske, suspendovana je liberalizacija viza za Kosovo

TIRANA - Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas u Tirani da je, što se tiče Francuske, liberalizacija viza za samoproglašeno Kosovo suspendovana.

Makron je na zajedničkoj konferenciji za novinare s albanskim premijerom Edijem Ramom, rekao da se od kosovskih i srpskih vlasti očekuje da ponovo organizuju izbore u četiri opštinne na sjeveru Kosova i da formiraju Zajednicu opština sa srpskom većinom.

- Ja to kažem vrlo jasno, vjerovali smo im o pitanju viza, to pitanje je Francuska suspendovala jer se radi o poštovanju date riječi i riječ se ne drži. Očekujem da će se obje strane obavezati da će napredovati u narednim sedmicama. To je uslov mira u cijeloj regiji - kazao je Makron.

Evropska unija je ranije ove godine odlučila da vizna liberalizacija za samoproglašeno Kosovo stupi na snagu 1. januara 2024. godine.

Francuski predsjednik Makron je istakao i da se sa velikom budnošću prate tenzije koje postoje između Prištine i Beograda.

- Francuska i Njemačka su dale predlog koji je vodeći za koji mislim da je snažan i dobar i očekujemo da ga uvaže obje strane. Mislim da je to odgovornost Vučića, da najoštrije osudi čin od 24. septembra, jer doprinosi vraćanju zatišja na granici. Ono što očekujemo od kosovskih i srpskih vlasti je jednostavno, ponovna organizacija izbora u opštinama u kojima su održani u neprikladnim uslovima, učešće Srba na ovim izborima i u institucijama i priznanje Zajednice opština sa srpskom većinom od kosovskih vlasti - kazao je Makron.

Premijer Albanije Rama je pozvao Kosovo da potpiše francusko-njemački plan. Rama je kazao da Kosovo ima sve svoje saveznike uz sebe, da treba da djeluje nezavisno od Srbije i da ide svojim evropskim putem. Rama je ocijenio i da je nacionalna žalost u Beogradu koja je proglašena za trojicu ubijenih srpskih napadača na Kosovku policiju u Banjskoj, antievropski skandal.

U Tirani je u ponedjeljak održan Samit lidera Berlinskog procesa, kome Makron nije mogao da prisustvuje, pa je stigao u Albaniju tek sinoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana