Makron se upoznao sa najvrednijim djelima Matice srpske

Tanjug
Foto: Instagram

NOVI SAD - Predsjednik Francuske Emanuel Makron upoznao se danas u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu sa najvrednijim djelima stalne postavke ove značajne institucije kulture za srpski narod.

On je, u pratnji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, obišao novi dio stalne postavke u kojoj je izložena nacionalna umjetnost Srbije od 18. do 20. vijeka.

Direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski predstavila je gostima najznačajnija umjetnička djela izložena u Galeriji.

„Da bismo razumeli budućnost, moramo da razumemo našu prošlost. Počeli smo prvo sa prikupljanjem porteta znamenitih Srba, kao i

umetnička dela koja predstavlaju istoriju našeg grada“, rekla je ona tokom obilaska.

Predstavila je neke od najstarijih slika u kolekciji iz 18. vijeka.

Makron i Vučić bili su u prilici da vide vrijedna dela poput slike Miloša Obrenovića kako jaše na konju, Dositeja Obradovića, čuvenu sliku Save Šumanovića - Mornar na molu - Proglašenje Dušanovog zakonika...

„Uskoro očekujemo postavljanje izložbe ispirisane francuskom umetnošću“, najavila je Palkovljević Bugarski i rekla Makronu da je Matica srpska sjajno mjesto za promociju francuske kulture.

Nova stalna postavka u Galeriji Matice srpske u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. vijeka biće za građane otvorena od oktobra ove godine.

Predsjednik Francuske je u dvodnevnoj poseti Srbiji na poziv predsjednika Vučića, a posjeta Makrona Matici srpskoj nastavak je razvijanja vjekovne francusko-srpske kulturne saradnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana