Majka dječaka-  ubice prvi put u javnosti od masakra u Ribnikaru

GS
Majka dječaka-  ubice prvi put u javnosti od masakra u Ribnikaru

BEOGRAD - Majka dječaka - ubice, Miljana K. stigla je u Palatu pravde na suđenje po optužnici Višeg javnog tužilaštva u Beogradu kojom joj se, zajedno sa njenim suprugom, Vladimirom K, na teret stavlja da su sinu, koji je izvršio masakr u beogradskoj sonovnoj školi „Vladislav Ribnikae“ omogućili da koristi oružje.

Ona je na suđenje stigla nekoliko minuta poslije svojih advokata i ćutke stoji ispred sudnice sa njima, piše „Blic“.

Njen suprug u sudnicu će biti doveden iz pritvora.

Na današnjem suđenju bi supružnici trebalo da iznesu svoju odbranu i da im se pročita optužnica.

Miljani K. se na teret stavlja izvršenje krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, dok je Vladimiru na teret stavljeno izvršenje krivičnog djela - Teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Tokom vanrednog obraćanja glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, otkriveno je da je DNK trag Miljane K, pronađen na čauri koja je nađena kod vrata u učionici istorije gde je 3.maja njen sin usmrtio devet vršnjaka i čuvara škole.

Za Miljanu K. tužilaštvo je predložilo kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci.

Kako se navodi u optužnici, Vladmir K, je u periodu od godinu dana prije tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete.

Tužilaštvo navodi da je dječak ubica 24. aprila pronašao vatreno oružje i municiju koje se, umjesto u metalnom sefu sa ključem, koji je Vladimir K. prethodno nabavio radi dobijanja dozvole nadležnog organa, nalazilo u dva plastična kofera koja služe za prenos oružja, a ne za njegovo bezbjedno smještanje i čuvanje, a koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje.

Okrivljeni je na taj način omogućio djetetu da dođe u posjed pištolja, za koje ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki “Češka zbrojevka” i “Ruger”, za čije je nabavljanje i držanje on posjedovao odobrenje nadležnog organa.

Dječak ubica, učenik sedmog razreda, je tog 3. maja ušetao u OŠ "Vladislav Ribnikar", zatim je iz očevog pištolja ubio čuvara škole Dragana Vlahovića, sedam djevojčica i jednog dječaka.

Angelina Aćimović je 15. maja u bolnici podlegla povredama u bolnici i preminula i time je broj žrtava ove nezapamćene tragedije porastao na deset.-

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana