Lukić: Odgoditi statusnu konferenciju 19. novembra

Srna
Lukić: Odgoditi statusnu konferenciju 19. novembra

BEOGRAD - Advokat Branko Lukić iz tima odbrane generala Ratka Mladića izjavio je za Srnu da očekuje da će u Hagu uvažiti objektivne razloge koje su im predočili advokati i general lično, te da će odgoditi statusnu konferenciju, najavljenu za četvrtak, 19. novembar.

”I advokat (Dragan) Ivetić i ja smo rekli da ne možemo učestvovati u njoj. Ja imam zabranu od svoje komore da učestvujem video-linkom. Ne mogu gore da putujem. Vidite kakva je situacija. Ivetić je u Africi. On ima jedan predmet u Africi. Rekli smo da ne možemo da pristupimo. Ne pristajemo da se održi i tražili smo da se odgodi dok ne budemo mogli da vidimo klijenta”, rekao je Lukić.On je naglasio da se i general Mladić izjasnio da neće da se statusna konferencija održi bez advokata.”Izjasnio se da neće bez mene”, pojasnio je Lukić.

Kada je riječ o zdravstvenom stanju generala, Lukić je naveo da je ono takvo “da to više ne treba ni komentarisati”.”Ne znam ni kako je živ, pravo da vam kažem. On nikada ne kuka i nikad nije rekao da je loše. Mi samo vidimo kad nam se onesvesti iza leđa. Sedi iza nas u sudnici i samo se sruči sa stolice. Mi vidimo da je loše i kada pitamo kako ste generale, on kaže dobro sam. Nikad nije rekao da mu nešto fali”, prenio je Lukić.

On je naveo da odbrana stalno insistira, piše i traži da se generalu Mladiću obezbijede specijalistički pregledi i bolji uslovi liječenja.

”Mi stalno to tražimo, ali je to tajna i ne možemo o tom da govorimo uopšte. Ne smemo da govorimo o predlozima za nova lečenja jer je poverljiva informacija tako da ljudi mogu da znaju da se nešto dešava, a da nismo ništa rekli”, rekao je Lukić.

Apelaciono vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu zakazalo je za 19. novembar statusnu konferenciju u procesu protiv generala Ratka Mladića koja bi trebala biti održana u video-formi zbog pandemije virusa korona.

General Mladić je do 5. novembra trebao da se izjasni da li će učestvovati na konferenciji lično i uz svog zastupnika ili samo putem branioca.

Sekretarijatu Mehanizma je naređeno da generalu Mladiću obezbijedi video-vezu uz odvojenu i povjerljivu liniju komunikacije sa zastupnikom.

Sekretarijatu je naređeno da adaptira sudnicu na bezbjedan način za slučaj da ona može da se koristi i da osigura komunikacije za učestvovanje sa daljine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana