Lončar: Situacija najgora u Beogradu

Srna
Lončar: Situacija najgora u Beogradu

BEOGRAD - Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je situacija u vezi sa virusom korona najgora u Beogradu, gdje je najveći broj oboljelih i najveći pritisak na zdravstvene ustanove.

Lončar je rekao da je u Beogradu trenutno slobodno još oko 300 mjesta u bolnicama, kao i da raste broj pregleda u kovid ambulantama.

On je najavio da će sljedeća bolnica koja će kompletno ući u kovid sistem biti Opšta bolnica Pančevo, ali da za dalje nema više šta da se otvori kao kovid bolnica.

Lončar je istakao da broj pregleda raste iz sata u sat u odnosu na prethodne dane.

“Otvaramo dodatne kovid ambulante, trijažni centar u Zemunu, radimo sve što je u našoj moći. Ali, i taj kapacitet ima granicu. Direktno nepoštovanje mera dovodi do sloma sistema”, rekao je Lončar.

On je ozbiljnost situacije ilustrovao podatkom da se u jednom danu za pacijente u bolnici potroši kiseonika kao u običnim prilikama za više od mjesec dana.

“Dnevno jedna bolnica u Beogradu, koja ima kovid pacijente, troši pet tona kiseonika, a to je uobičajena potrošnja na mesečnom nivou”, rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

On je dodao da beogradski institut “Banjica” ovog puta neće biti kovid bolnica, kako bi mogao da obavlja svoj redovan posao zbog svih koji moraju da operišu koljena ili kukove, te eventualnih saobraćajnih nezgoda, padova i povreda.

Lončar je ponovo upozorio da će pacijenti iz Beograda, grada u kojem postoji najveći problem nepoštovanja mjera i najveća zaraženost virusom korona, morati da idu u bolnice u drugim mjestima u Srbiji.

On je pozvao građane da u narednih 10 dana smanje kontakte, jer je to jedini način da se zaustavi širenje virusa, te da se svi ponašaju krajnje solidarno i jedinstveno.

“Zaboravite jedno vreme na žurke, proslave, rođendane, jer odatle imamo najveće broj zaraženih. Nosite maske u prevozu, u zatvorenom, perite ruke”, istakao je Lončar.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana