Ljuban Jednak dobija ulicu u Beogradu

Srna
Ljuban Jednak dobija ulicu u Beogradu

BEOGRAD - Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojila je danas inicijativu da jedna od ulica glavnog grada Srbije ponese ime Ljubana Jednaka, jedinog preživjelog Srbina u masakru koji su u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Glini izvršile ustaše Nezavisne Države Hrvatske (NDH) 1941. godine.

Inicijativu da jedna od gradskih ulica bude nazvana po Ljubanu Jednaku podnijeli su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svojstvu građanina, Svetozar Dančuo i građani naseljenog mjesta Busije, saopšteno je iz Sekretarijata za informisanje grada Beograda.

U Vučićevoj inicijativi ističe se da se ove godine navršilo 80 godina od najsvirepijeg i najmonstruoznijeg pokolja srpskog naroda na teritoriji nacističke NDH u Drugom svjetskom ratu, koji su ustaše izvršile u noći između 28. i 29. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine u glinskoj Crkvi Presvete Bogorodice, ubivši tada oko 1.700 ljudi.

-Jedini Srbin koji je preživeo masakr u glinskoj crkvi, epski po svojoj monstruoznosti, bestijalnosti i grozoti, bio je Ljuban Jednak. Imao je 26 godina kada su ga ustaše uhapsile i sa rukama vezanim žicom odvele u Crkvu Presvete Bogorodice - istakao je Vučić.

On je naveo da je poslije rata Ljuban nastavio da živi u Glini sve do avgusta 1995. godine, kada je ponovo započeo progon i stradanje Srba u hrvatskoj akciji „Oluja“.

Ljuban je ostavio sve što je imao i sa ženom i kćerkom ušao u traktor i postao dio nepregledne kolone u četiri reda koja je gonjena ka Srbiji, a dvije godine kasnije umro je u Srbiji, daleko od svog rodnog kraja.

-Smatram da bismo imenovanjem ulice po ovom mučeniku i heroju u našem glavnom gradu ispravili višedecenijsku besramnu grešku zaborava - dio je inicijative Aleksandra Vučića.

Komisija, koju čine akademik Matija Bećković, profesor Milivoj Nenin, pjesnik Ljubivoje Ršumović, reditelj Miloš Radović i profesor Zorica Hadžić, usvojila je i inicijativu Udruženja ratnih vojnih invalida da novo spomen-obilježje žrtvama rata i braniocima otadžbine stradalim u ratovima 1990–1999. godine bude podignuto na javnoj zelenoj površini, na skveru između ulica Hajduk-Veljkov venac i Nemanjine, ispred Železničkog muzeja.

Usvojena je i inicijativa Saveza jevrejskih opština da bude postavljeno kamen-obilježje pod nazivom „Kamen spoticanja“ na trotoaru ispred ulaza zgrada u ulicama Kosmajskoj 9, Solunskoj 8, Dobračinoj 30, Gundulićevom vencu 53 i Ulici Andre Nikolića 29.

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu zamjenika gradonačelnika Gorana Vesića, u svojstvu građanina, da javna površina na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja bude imenovana skverom Milene i Gage, po velikim glumcima Mileni Dravić i Draganu Nikoliću.

Usvojena je i inicijativa Zadužbine „Milan Mladenović“ da bude postavljena spomen-ploča muzičaru na zgradi u Ulici Milutina Milankovića 23, kao i inicijativa Udruženja „Mazal“ - Jevrejsko žensko društvo o postavljanju spomen-ploče na zgradi Robnog magazina „Buli“ u Ulici kralja Petra 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana