Ljepojević: Kurti radi ono što Zapad kaže, Kosovo je zapadni projekat

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Siniša Ljepojević rekao je danas za Tanjug da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti radi ono što Zapad kaže, jer je cijelo Kosovo projekat Zapada.

Napominje da nema pomaka u deeskalaciji situacije na KiM zato što je nasilje, koje je dovelo do aktuelne krize, instrument pritiska na Srbiju, da ono, kako objašnjava, nije spontano nastalo, i da iskustvo od 2004. godine govori da se nasilje generiše kako bi se koristilo kao instrument pritiska na Srbiju za neke nove ustupke. 

Dodaje da je očigledno da taj model više nije toliko efikasan, ali je takođe očigledno da se u političkoj eliti Srbije shvatilo da negdje mora to da stane, i da mora da se odredi jedan minimum ispod koga Srbija ne može da ide jer je u posljednjih petnaestak godina, Srbija učinila mnogo ustupaka prema zahtjevima Zapada, kada je riječ o Kosovu.

"Kurti radi ono što Zapad kaže, da se razumijemo, ne Kurti nego i prije njega, to je jednostavno pozicija Albanaca jer cijelo Kosovo je zapadni projekat. Bez Zapada ono ne bi postojalo ni kao problem ni njihova vlast", zaključio je on i dodao da nije realno očekivati nikakve sankcije prema Prištini, jer je u osnovi to politika Zapada da se preko nasilja instrumentalizuje pritisak na Srbiju.

Ljepojević smatra da bi se Amerika rado oslobodila Kurtija jer je on već završio svoju misiju, i da bi sada trebalo da dođe neko drugi ko bi mogao da bude izgovor za novi početak.

Do koje mjere će Kurti ići dalje i do kada bi on mogao da ostane kao premijer privremenih institucija, zavisi od procjene šta je za američke interese najbolje, ali da je teško procijeniti da li će ta procjena biti efikasna jer se, naglašava on, vidi bahata i pogrešna procjena da se dozvole izbori na kojima je glasalo pet ljudi, navodi Ljepojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana