Linta: Tužilaštvo Srbije da procesuira nalogodavce i počinioce akcije "Otkos"

Srna
Linta: Tužilaštvo Srbije da procesuira nalogodavce i počinioce akcije "Otkos"

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da pokrene istragu i podigne optužnice protiv nalogodavaca i počinilaca svirepih zločina nad Srbima tokom i poslije zločinačke akcije hrvatske paravojske “Otkos”, koja je počela prije tri decenije, sa ciljem etničkog čišćenja Srba sa području istočne Bilogore u trouglu koji čine Bjelovar, Daruvar i Virovitica.

Linta je podsjetio da je prije i tokom zločinačke akcije “Otkos”, započete 31. oktobra 1991. godine, ubijen 41 civil i 23 pripadnika Teritorijalne odbrane, a da je sa tog područja protjerano 4.000 Srba.

“Gotovo svi civili su svirepo ubijeni klanjem ili vatrenim oružjem nakon prebijanja i mučenja, a nekolicina su spaljeni poslije izvršenog zločina. Među stradalim vojnicima i civilima osim Srba, bilo je Hrvata, Mađara i ostalih porijeklom iz mješovitih brakova”, rekao je Linta i ukazao da se još traga za posmrtnim ostacima 15 žrtava.

On je naveo da su poslije završetka “Otkosa” likvidirani preostali Srbi i uslijedilo plansko pljačkanje, paljenje i miniranje srpskih kuća i pravoslavnih crkava u Rastovcu i Donjoj Rašenici koje su sagrađene krajem 17. i početkom 18. vijeka, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Linta je ukazao da je za zločine i istočnoj Bilogori odgovarao samo Veljko Marić koga je Vijeće za ratne zločine u Beogradu osudilo na 12 godina zatvora zbog ubistva jednog srpskog civila.

“Srpsko Tužilaštvo je otvorilo istragu protv Marića za likvidaciju još dvojice Srba i mučenje jednog srpskog civila. Nažalost, Marić je u junu 2105. godine izručen Hrvatskoj na izdržavanje kazne gdje ima status heroja zbog suđenja u Srbiji. Hrvatska nije nastavila krivični postupak protiv Marića za ubistvo još dvojice Srba, već ga je pustila na uslovnu slobodu”, precizirao je Linta.

On je poručio da je krajnje vrijeme da Tužilaštvo Srbije za ratne zločine procesuira brojne zločine nad srpskim narodom.

“To je jedan od načina da se razobličava brutalna laž i izmišljotina da su Srbi agresori i zločinci, a Hrvati i Bošnjaci tobože oslobodioci i žrtve”, kaže Linta.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana