Linta: Srbija da uloži protest EU zbog lika Tesle na hrvatskim kovanicama evra

Tanjug
Linta: Srbija da uloži protest EU zbog lika Tesle na hrvatskim kovanicama evra

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da Srbija treba da uloži protest Evropskoj uniji zbog odluke Hrvatske da se lik Nikole Tesle nađe na hrvatskim kovanicama evra.

-U pitanju je jedan od mnogih sramnih, perfidnih i licemernih pokušaja Hrvatske da prisvoji slavnog srpskog naučnika Nikolu Teslu i da ga proglasi Hrvatom i za najvećeg hrvatskog pronalazača, uporno negirajući istorijsku činjenicu da je Tesla bio Srbin i da ga čitav svet prepoznaje kao Srbina - naveo je Linta u izjavi za javnost.

Linta kaže da činjenice pokazuju da se Nikola Tesla rodio 1856. godine u Vojnoj Krajini, koja je bila jedna od pokrajina u Habsburškoj Monarhiji i gdje je srpski narod bio u velikoj većini.

-Vojna Krajina je do ukidanja 1881. godine bila pod direktnom austrijskom upravom i u vreme Teslinog rođenja nije imala nikakve veze sa Hrvatskom - naveo je on.

Podsjeća da je Teslin otac bio pravoslavni sveštenik i da je Nikola kršten u srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetih Petra i Pavla u Smiljanu, a da je majka Georgina rođena u Tomingaju u porodici srpskog pravoslavnog sveštenika Nikole Mandića i Sofije Mandić, rođene Budisavljević, i da je Nikola od oca i majke naučio srpski jezik kao svoj materinji jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana