Linta: Nema volje da se kazni zločin nad Srbima ni nakon tri decenije

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je da ni tri decenije nakon stradanja Srba iz Mostara i doline rijeke Neretve nema volje nadležnih da se rasvijetli sudbina 83 nestala Srbina i da se procesuiraju ratni zločini nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

On je ukazao da su preostali Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu sada u veoma teškom položaju i diksriminisani, što potvrđuje i činjenica da ne mogu da se zaposle u institucijama i javnim preduzećima.

Pred najezdom hrvatskih i muslimanskih vojnih i paravojnih formacija tokom juna 1992. godine, napominje Linta, protjerano je više od 30.000 Srba iz doline Neretve, odnosno Mostara, Konjica i Čapljine, a više od 400 ih je ubijeno ili se vodi kao nestalo.

"Hrvatska vojska, HVO i HOS na čelu sa generalom Jankom Bobetkom pokrenuli su veliku vojnu akciju koja je trajala od 7. juna do 26. juna 1992. godine s ciljem etničkog čišćenja srpskog naroda sa tog područja", naveo je Linta.

On ističe da je 15. juna 1992. godine zapaljena, a nešto kasnije i minirana, Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, a nakon toga i svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

"Imovina protjeranih Srba je sistematski opljačkana ili uništena. Tokom krvavog juna 1992. godine gorjelo je sve što je srpsko. Na području Mostara u toku rata postojalo je 10 logora i 28 objekata u kojima su Srbi zatvarani, zvjerski mučeni i ubijani", naveo je Linta.

On ističe da nema adekvatne kazne za ubistva, progone i mučenja zarobljenih Srba u dolini Neretve.

"Četiri pripadnika HOS osuđena su na 24 godine zatvora za zločine počinjene 1992. u logoru Dretelj kod Čapljine i Vojnoj ambulanti u Mostaru", napomenuo je on.

Linta navodi da, prema poslednjem popisu stanovništva, u Mostaru danas živi svega oko 4.000 Srba a prije rata ih je bilo više od 30.000 Srba.

"Najveći dio srpske imovine i dalje nije obnovljen. Mnogi Srbi su prodali svoje stanove i kuće, ali neki još žele da obnove i sačuvaju svoja ognjišta", dodao je Linta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana