Linta: Hrvatska smišljeno progoni krajiške Srba

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Hrvatska smišljeno proganja krajiške Srbe i to samo zato jer na društvenim mrežama objavljuju krajiške i nacionalne pjesme i fotografije pojedinih srpskih komandanata, rekao je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

“Svojim objavama krajiški Srbi apsolutno ne vrijeđaju ni Hrvatsku niti osjećanja Hrvata a još manje remete javni red i mir kako to piše u politički montiranim presudama sudova u Šibeniku i Zadru”, rekao je Linta ističući da je tokom prošle i ove godine čak 14 krajiških Srba uhapšeno i kažnjeno na zatvorske ili novčane kazne. 

On je zatražio da “Srbija pokrene razgovor sa Hrvatskom zbog smišljenog progona krajiških Srba”. 
  Nedavno je opštinski sud u Zadru donio lažnu presudu, kako navodi Linta, bez ikakvog osnova, protiv dvojice pjevača krajiške grupe Jandrino jato samo zbog toga što su tokom 2022. i 2023. godine na javnim skupovima izvodili pesme “Jovan Dalmatinac”, “Marširala kralja Petra garda” sa izmjenjenim stihom “Boj se bije za slobodu Krajine Knina”, “Dođi kući Momčilo” i spominjali riječi četnički pokret. 

Prema njegovom mišljenju, “Srbija ima obavezu da pošalje jasnu poruku Hrvatskoj” da je neprihvatljivo da se krajiški Srbi progone odnosno hapse, zatvaraju ili plaćaju visoke novčane kazne samo zbog toga jer žele i imaju pravo da slobodno izraze svoje mišljenje kroz pjesme i fotografije o Krajini, “krajiškim borcima, četničkom pokretu i istaknutim srpskim komandantima iz starije i novije istorije Momčilu Đujiću, Draži Mihajloviću i Ratku Mladiću”. 

Krajiški Srbi su borci za slobodu jer su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata 1991.-1995. godine branili svoj narod od proustaškog režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste Hrvatske bez ili sa što manje Srba, saopštio je Linta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana