Linta: Hrvatska nastavila kampanju progona krajiških Srba

Srna
Linta: Hrvatska nastavila kampanju progona krajiških Srba

BEOGRAD - Hrvatska hapšenjem bivšeg sudije Vojnog suda u Beogradu i potpukovnika JNA Vojislava Medića nastavlja organizovanu kampanju progona krajiških Srba i to je još jedan dokaz da je tamošnje pravosuđe etnički motivisano i u funkciji hrvatske ratne politike, ocijenio je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Linta je naveo da je Medić godinama odlazio u svoj rodni kraj u Lici, gdje je obnovio i porodično imanje i da, do sada, nije imao nikakvih problema sa hrvatskom policijom i pravosuđem, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

On je naglasio da česta hapšenja, kao i masovna privođenja Srba, imaju za cilj izazivanje straha i nesigurnosti kod onih koji su ostali da se isele iz Hrvatske, kao i odvraćanje prognanih Srba od povratka na njihova ognjišta, obilaska njihovih imanja ili zahtjeva da im se vrati njihova imovina.

“Dosadašnja praksa Hrvatske potvrđuje da progon krajiških boraca, kao navodnih zločinaca, može trajati dok god su oni živi. Upravo hapšenje Srba koji su poslije rata ostali da žive u Hrvatskoj, ili koji su dosta puta već odlazili u svoj rodni kraj ili putovali kroz Hrvatsku radi posla, potvrđuje da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i u funkciji hrvatske ratne politike”, smatra Linta.

On je naveo da jedan od dokaza jeste i činjenica da je na osnovu međunarodnih potjernica, koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada uhapšeno više od 180 Srba.

“Jedan od ciljeva montiranih sudskih postupaka protiv Srba i donošenja što većeg broja lažnih presuda jeste da se potvrdi vrhunska laž da su Srbija i Srbi izvršili agresiju, a da se Hrvatska branila”, ocijenio je Linta.

Linta je pozvao nadležne institucije da čvrsto stanu uz srpske veterane koji su se časno i pošteno borili za svoj narod i očuvanje svoje zemlje, te naglasio da Srbija ne smije više ćutati, niti dozvoliti da se hapse i privode pripadnici JNA i krajiški borci koji su učestovali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Potrebno je da se što prije osnuje Kancelarija za pomoć osumnjičenim, optuženim i osuđenim Srbima za ratne zločine, čiji bi zadatak bio da pruža pravnu i stručnu pomoć srpskim veteranima koje progoni hrvatsko, bošnjačko i albansko pravosuđe na osnovu lažnih dokaza i lažnih izjava svjedoka saradnika.

On je ukazao da je riječ o već petom hapšenju lica srpske nacionalnosti u ovoj godini u Hrvatskoj, podsjećajući da je Boško Karalić uhapšen u svom selu Negoslavci kod Vukovara, a Drago Mitrović na zagrebačkom aerodromu po povratku iz Velike Britanije u baranjsko selo Karanac.

“Milorad Trivunović, koji je rodom iz sela pored Belog Manastira, uhapšen je prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku kao vozač kamiona iako je prije hapšenja dosta puta putovao u Hrvatsku i druge evropske zemlje, a Svetozar Okanović je uhapšen početkom maja u Norveškoj na osnovu naloga za hapšenje”, podsjetio je Linta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana