Lijek za djecu leptire stigao u Srbiju

GS
Lijek za djecu leptire stigao u Srbiju

BEOGRAD - Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je danas da je lijek za djecu leptire, koji u prosjeku košta 600.000 evra, stigao u Srbiju, kao i da će dvoje djece danas započeti svoje liječenje.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) zaključio je okvirni sporazum za nabavku lijekova za liječenje dvije rijetke bolesti za djecu leptire i eozinofilni ezofagitis, a novac koji će država izdvojiti iznosi 143,9 miliona dinara.

- Na inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića, mi smo među prvima prijavili za lijek za djecu leptire, to je u stvari genetska krema. Radi se o specifičnom rijetkom oboljenju, djeca trpe bolove 24 časa. Upravo smo zbog toga aplicirali za lijek, za nama su aplicirale Francuska i Njemačka pa i ostali. Lijek je stigao 15. avgusta, vršila se obuka ljekara i već danas bi trebao da počne sa primjenom u Srbiji, rekla je ona za TV Prva.

Kada je riječ o antibiotiku Palitreks, Radojević Škodrić podsjeća da se on već tri godine ne proizvodi.

- Prije tri godine smo javno izašli, rekli da je proizvođač prekinuo proizvodnju Palitreks sirupa i odmah obezbijedili zamjenu i to postoji više iz grupe cefalosporina antibiotičkih sirupa. Kada je u pitanju palitreks kapsula, njih ima sasvim dovoljno na tržištu, cefaleksin, antibiotika, kapsula ima sasvim dovoljno, rekla je ona.

Dodala je da kada je u pitanju sirup, njega ima, ali nema dovoljno.

- I zbog toga se kao zamjena koristi Pancef, a kada je u pitanju cefalosporin, antibiotik koga su takođe naveli, on postoji i u obliku sirupa i u obliku kapsula, i njega ima sasvim dovoljno, kazala je Radojević Škodrić.

Govoreći o hormonima utrogestan i progesteron, istakla je da je progesteron izbačen iz proizvodnje u svim zemljama Evrope i Amerike.

Kako je navedeno, lijek progesteron (hidroksiprogesteron), koji se inače koristi za sprečavanje prevremenog porođaja, više nije u upotrebi jer su epidemiološke studije pokazale da jedna komponenta tog lijeka povećava rizik od nastanka karcinoma.

- Postoji zamjena, a to je novi oblik progesterona. Stavili smo ga na listu lijekova i on će biti dostupan. Čim se usvoji od strane vlade Srbije, potrebno je Republičkom fondu dva mjeseca da sprovede nabavku i da se lijek nađe u apoteci, navela je ona.

Dodala je da će taj lijek, od momenta usvajanja, u roku dva mjeseca biti dostupan pacijentima u apoteci.

- Dakle, da smirimo sve trudnice, ovaj problem je riješen stavljanjem novijeg lijeka na listu lijekova, kazala je ona.

Prema njenim riječima, kada je u pitanju treća grupa lijekova za koje se spominju nestašice, to je hormon rasta.

- Hormon koji se najčešće koristi jeste tzv. Novotropin od kompanije Novo Nordisk. Ovaj lijek se prekida sa proizvodnjom, ne u Srbiji, već globalno u cijelom svijetu. Dakle, kompanija je donijela takvu odluku, rekla je ona i dodala da postoji rješenje.

Radojević Škodrić je istakla da postoji novi lijek od druge kompanije - Fajzer koji je stavljen na listu lijekova i čim se usvoji, u roku od dva mjeseca biće dostupan pacijentima.

U periodu od 2016. do 2024. stavljeno je ukupno 100 lijekova na listu prioriteta zdravstvenog sistema, kao i da je za sve te lijekove dato 16 milijardi dinara.

- To podrazumijeva da će za svake naredne lijekove dati mnogo više, zato što se povećava broj pacijenata. Poređenja radi, u periodu od 2000. do 2012. stavljeno je samo 49 lijekova. Koliko je finansija tada dato, nema podatka, ali mogu da kažem da je to mnogo manje nego što bi za isti broj lijekova sada bilo dato.

Prema njenim riječima, najskuplji lijek je tada bio 500.000 evra, a sada je najskuplji dva miliona.

- Zatim za kolorektalni karcinom, u 29 bolnica širom Srbije se daje već dvije godine. Novina je da od 1. oktobra kreće decentralizacija terapije za reumatske bolesti. Ukupno za reumatske bolesti smo stavili na listu lijekova 11 inovativnih lijekova, a od toga dva samo neće moći da se daju lokalnim bolnicama, zato što je zaista specifična primjena, istakla je ona.

Kako je pojasnila, to su lijekovi "Rituksimab" i "Infliksimab".

- Uveli smo gotovo sve inovativne lijekove za karcinom dojke. Dakle ne postoji zemlja na svijetu gdje možete da dobijate terapiju koje nema u Srbiji za karcinom dojke, istakla je ona.

Najavila je da je ono na čemu rade u budućnosti hematološka oboljenja i psorijaza i dodala da se, kada je riječ o vakcini protiv raka pluća, još uvijek sprovode kliničke studije, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana