Leposavić pogodila najveća prirodna katastrofa u posljednjih 50 godina

Srna
Foto: Tanjug/AP

BEOGRAD - Opštinu Leposavić zadesila je najveća prirodna katastrofa u posljednjih 50 godina, rekao je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović, te dodao da će biti formirane komisije za procjenu štete kako bi problemi bili riješni u najkraćem mogućem roku, uz pomoć države Srbije.

Predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju obišli su danas poplavljena sela na području opštine Leposavić, gdje je konstatovano teško stanje i obećana pomoć države.

“Pritoka Ibra i bujični potoci potopili su čitava domaćinstva u selu Borovik, potopljena je farma svinja u Kajkovu, oštećen most u Jošanici, objekat Poljoprivredne škole u Lešku”, rekao je Popović.

On je naveo da je situacija teška i u brdsko-planinskim selima gdje je prekinuta komunikacija, te dodao da je formiran Krizni štab na terenu koji prati situaciju.

“Naše je da kao predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju i države Srbije budemo uvijek sa svojim narodom i pomognemo tamo gdje je neophodno”, rekao je Popović za RTS.

Predstavnici Kancelarije nastavili su obilazak poplavljenih predjela u opštini Zvečan sa predsjednikom Privremenog organa opštine Ivanom Todosijevićem koji ih je detaljno informisao o problemima koji su nastali, a u nastavku dana obići će i Sjevernu Kosovsku Mitrovicu i Zubin Potok.

Za sutra je planiran obilazak poplavljenih srpskih sredina južno od Ibra. 

Nevrijeme u Zubinom Potoku, najviše stradalo naselje Jagnjenica

 U nevremenu koje se dogodilo u opštini Zubin Potok najviše je pogođeno naselje Jagnjenica, a mještanima tog naselja ponuđen je smještaj u Studentskom domu, rekla je član Privremenog organa opštine Zubin Potok Latinka Utvić.
   
  Utvić je rekla da je juče opštinu Zubin Potok zadesilo nevrijeme kakvo se ne pamti, kako kažu najstariji mještani, u posljednjih 50 godina. Ona je za TV Most navela da je u poplavama stradala kompletna opština Zubin Potok, a najviše naselje Jagnjenica u kojem uglavnom žive izbjegličke i interno raseljene porodice, koje su morale da napuste svoje domove. “Nažalost ove porodice je već jednom život naterao da izađu iz svojih domova i to im se desilo ponovo”, kazala je Utvić.
 
    Dodala je da je porodicama koje su bile prinuđene da napuste svoje domove ponuđen privremeni smještaj u Studentskom domu u Zubinom Potoku.

“Oni su juče zbog jakih bujičnih poplava uspeli da samo u šorcevima izađu sa svojom decom iz svojih kuća i da odu kod svojih najbližih”, kazala je Utvić. Istakla je da će opština zajedno sa Kancelarijom za KiM i Vladom Srbije učiniti sve da pomogne stanovništvu ugroženom u poplavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana