Legat Miodraga Zečevića sa hiljadama stranica dokumenata predat ''Adligatu''

Srna
Foto: Srbija Danas

BEOGRAD- Legat Miodraga Zečevića sa hiljadama stranica dokumenata o jugoslovenskim zarobljenicima u Gulagu, čistki liberala 1972. godine, donošenju Ustava 1974, padu Aleksandra Rankovića i drugim značajnim događajima iz druge polovine 20. vijeka u Srbiji, stigao je u Udruženje za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".

Riječ je o dokumentima nekadašnjeg predsjednika boračke organizacije SUBNOR i čovjeka koji je često išao u lov sa doživotnim predsjednikom SFR Jugoslavije Josipom Brozom Titom.

Na hiljade stranica koje je "Adligatu" prepustio njegov sin Srđan Zečević, prepune su nepoznatih istorijskih činjenica, a naročito su zanimljivi detaljni spiskovi prisluškivanja književnika, slikara i drugih umjetnika, ali i popis ozvučenih diplomatskih predstavništava i kafana, saopšteno je iz "Adligata".

Iz tih dokumenata se vidi da je bilo rizično napiti se u beogradskoj Skadarliji ili da je nesvrstana Jugoslavija naročito rado prisluškivala druge nesvrstane države.

Miodrag Zečević /1930-2015/ bio je poznat kao najmlađi partizan u Šumadiji, čovjek kom su u Drugom svjetskom ratu zaklani majka i otac, a bio je predsjednik boračke organizacije SUBNOR-a Srbije.

Zečević je bio diplomirani pravnik sa pravosudnim i advokatskim ispitom, dugogodišnji profesor na Fakultetu političkih nauka, odakle je i otišao u penziju.

Tokom pola vijeka u bivšoj Jugoslaviji obavljao je na desetine izuzetno važnih funkcija, a između ostalog, bio je predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Saveznog vijeća Skupštine SFRJ /1974-1982/, predsjednik Zajedničkog radnog tijela Skupštine SFRJ za praćenje ostvarivanja Ustava iz 1974, direktor Arhiva Jugoslavije.

Bio je i šef jugoslovenske delegacije u okviru Grupe za aktivu i pasivu imovine bivše SFRJ u Briselu 1992-1993. godine, a čak i predsjednik Lovačkog saveza Jugoslavije, tako da je često išao u lov sa Titom.

U saopštenju se navodi da je Zečević u penziji bio gost Vladimira Putina u Moskvi, koji mu je tom prilikom poklonio sat i tražio da ga vidi kada je bio u Beogradu.

Zečević je u svom domu skladištio nevjerovatno blago - originale ili kopije dokumentacije do koje je samo on, sa svojim autoritetom, ali i znanjem, mogao da dođe.

Planirao je da tu dokumentaciju postepeno objavljuje, ali ga je smrt prestigla.

Osim dva ormana prepuna arhivske građe, tu je i album sa fotografijama sa Titom, od kojih je neke Tito potpisao Zečeviću za uspomenu, kao i bogata biblioteka sa nekoliko hiljada knjiga, puna, između ostalog, izdanja o radničkom pokretu, Narodnooslobodilačkoj borbi /NOB/ i lovu.

Svaki veći grad u Jugoslaviji Zečeviću je darovao knjigu sa posvetom gradonačelnika ili drugih gradskih čelnika, prenijele su "Večernje novosti".

Srđan Zečević namerava da daruje "Adligatu" i poklone koje je njegov otac dobio od predsjednika ili visokih zvaničnika raznih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana