Lavrov: Zapad obmanuo Srbe za ZSO, a Ruse za Minske sporazume

Srna
Lavrov: Zapad obmanuo Srbe za ZSO, a Ruse za Minske sporazume

BEOGRAD- Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je Zapad obmanuo Srba u vezi sa formiranjem zajednice srpskih opština /ZSO/ na Kosovu i Metohiji, a Ruse na planu realizacije Minskih sporazuma u Ukrajini.

"Ista priča. Obmana Srba u onome što se tiče ZSO na Kosovu i Metohiji, a obmana Rusije u vezi sa Minskim sporazumima", rekao je Lavrov tokom foruma "Raisina dijalog".

On je ocijenio da Zapad nije ni namjeravao da ispuni Minske sporazume, a isto tako ni da realizuje sporazum koji se odnosi na Srbe na Kosovu i Metohiji, prenio je "Sputnjik".

Početkom decembra bivi njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da su Minski sporazumi bili pokušaj da se Kijevu pruži vrijeme za jačanje, što je potvrdio i bivši francuski predsjednik Fransoa Oland, rekavši da "tadašnja geopolitička situacija nije išla u korist Ukrajine, a Zapadu je bila potrebna pauza".

Briselski sporazum kojim je predviđeno formiranje ZSO potpisan je još 2013. godine, ali do danas nije ostvaren nijedan korak u tom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana