Lavrov: Mudra odluka SPC da vrati makedonsku crkvu u svoj sastav

Srna
Lavrov: Mudra odluka SPC da vrati makedonsku crkvu u svoj sastav

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozitivno je ocijenio odluku Arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da se crkva u Sjevernoj Makedoniji vrati u njen sastav, nazivajući je mudrom.

Lavrov je rekao da je obnavljanje evharistijskog zajedništva između Srpske i Makedonske crkve pozitivno i da je to razumna odluka SPC i Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, što predstavlja “dostojan odgovor na intrige koje plete carigradski patrijarh”.

“On /carigradski patrijarh/ je pokušao da zauvijek sahrani svaki odnos između drugih pravoslavnih crkava, prije svega srpske i makedonske. Ovaj provokativni plan je osujećen”, istakao je Lavrov za “Naše kino”.

On je nazvao je mudrom odluku o obnavljanju “evharistijskog opštenja između Srpske i Makedonske crkve”, dodajući da to omogućava “ponovo uspostavljanje evharistijskog opštenja sa Ruskom pravoslavnom crkvom, za šta je Rusija zainteresovana”, prenosi “Sputnjik”.

“Siguran sam da će to služiti na dobro pravoslavlja”, rekao je Lavrov.

Patrijarh srpski Porfirije početkom juna u Sabornoj crkvi je uručio arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos kojim Srpska pravoslavna crkva priznaje autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj arhiepiskopiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana