Lavrov: Kategorički ne prihvatamo pokušaje revizije istorije

Tanjug
Lavrov: Kategorički ne prihvatamo pokušaje revizije istorije

BEOGRAD - Mi i naši srpski prijatelji kategorički ne prihvatamo bilo koje pokušaje da se oslobodilačka istorija Drugog svjetskog rata podvrgne reviziji, poručio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, gdje je upaljena "Večna vatra" kod istoimenog spomenika.

"Današnji događaj je potvrda toga i još jednom se zahvaljujem narodu Srbije u ime svih Rusa", poručio je Lavrov, u zajedničkom obraćanju sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Izrazio je, kako je rekao, veliku zahvalnost srpskim prijateljima, a prije svega predsjedniku Vučiću na organizaciji ovog događaja i prenio pozdrave predsjednika Rusije Vladimira Putina.

"Želim da vam prenesem najtoplije pozdrave i najbolje želje predsjednika Putina".

Lavrov kaže da je juče u Moskvi održana ceremonija preuzimanja plamena vječne sa spomenka kod kremaljskih zidina i da je danas ta vatra u Beogradu.

"Zahvaljujući dosljednom stavu rukovodstva Srbije na očuvanu istorijske istine i očuvanju sjećanja na podvig naših predaka, vječna vatra upaljena je u samom srcu srpske prestonice", kazao je Lavrov i istakao da je to jedna od najvažnijih svetinja Rusije.

Podsjeća da je prije 75 godina slomljen nacizam i zočinačka ideologija mržnje prema čovjeku, koja je bila pretnja za čitavu civilizaciju.

"Naša zemlja je izdržala najveći udarac njemačke vojne mašinerije i dala najveći doprinos oslobađanja evropskog kontinenta od užasa nacizma. Sojvetski vojnici su se borili rame uz rame sa narodno-oslobodilačkom vojskom Jugoslavije, juančki se borili i dali krv za slobodu i nezavisnost braće Slovena".

Kaže, takođe, da ovaj novi monumet u čast vojnika oslobodilaca smatraju simbolom duhovnog i istorijskog jedinstva Rusa i Srba kao podsjećanja na bratstvo po uružju i želje da se odbrane neprolazne vrednosti mira, života i pravednosti.

"To je naročito važno danas kada se u nizu evropskih zemalja povećavaju nepošteni napori koji su usmereni na opravdanje zlocicnaca i nacista i njihovih pristalica", naglasio je Lavrov.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana