Lakčević: Popis u Srbiji od prvog do 31. oktobra

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- Naredni popis stanovništava, domaćinstava i stanova u Srbiji održaće se od 1. do 31.oktobra ove godine, u skladu sa Zakonom koji je usvojen u aprilu prošle godine, najavila je pomoćnica direktora Zavoda za statistiku Snežana Lakčević.

Na popisu će, pojašnjava Lakčević za Tanjug, biti dva obrasca - jedno za građane, a drugo za domaćinstvo ili stan.

"Važno je da ti podaci služe za nacionalne potrebe, da se obezbedi uporedivost sa prethodnim popisima, da pratimo šta se dešava sa obrazovnim, ekonomskim, demografskim i drugim karakteristikama našeg stanovništva", rekla je Lakčević.

Lakčević kaže i da će se popis izvršiti tradicionalnim metodom, koja podrazumijeva da obučeni popisivači idu od vrata i vrata i intervjuišu građane. Za potrebe popisa biće obučeno 18.000 popisivača.

Novina je da će oni ovoga puta nositi laptopove i odgovore građana unositi u njih, umjesto u papirne obrasce hemijskom olovkom.

Popisivači će biti vidno obilježeni, imaće legitimacije sa imenom i prezimenom, identifikacionim brojem i brojem lične karte, a taj identifikacioni broj će služiti da građani, ako žele, provjere sve u vezi sa popisom.

Lakčević najavljuje da će javni poziv za popisivače biti raspisan oko 20. jula. Na osnovu prijava rangiraće se kandidati, a oni moraju da budu državljani Srbije, da budu punoljetni, da imaju najmanje trogodišnju srednju školu i da nisu kažnjavani i da se protiv njih ne vodi postupak.

"Svi koji prođu biće pozvani na petodnevnu obuku za popisivače koja će se obaviti tokom septembra na oko 600 punktova sa oko 30-40 lica. Na kraju obuke sledi i testiranje", kaže Lakčević.

Ona navodi da je za potrebe popisa Srbija podijeljena na 41.000 popisnih krugova, a to su teritojalne jedinice za koju se procijeni da jedan popisivač može da izvrši popisivanje za mjesec dana.

"S obzirom da su uvedeni elektronski obrasci i da je ubrzan unos odgovora, projektovano je da je jedan popisivač može da izvrši popisivanje svih jedinica popisa - lica, domaćinstava i stana na tri popisna kruga. Popisni krug može biti jedna zgrada u nekom većem gradu, a nekad i dva ili tri sela, pogotovo na jugoistoku Srbije gde su nam sela mala po broju ljudi", ističe sagovornica Tanjuga.

Ona kaže da su popisni obrasci harmonizovani sa međunarodnim standardima, preporukama evropskog statističkog sistema i UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana