Fon der Lajen: Brisel će poslati 75 miliona evra pomoći samoproglašenom Kosovu

Srna
Foto: Tanjug

PRIŠTINA- EU će poslati 75 miliona evra samoproglašenom Kosovu kako bi pomogla vlastima u Prištini da ublaže uticaj rastućih cijena energije, izjavila je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Trenutno vam je potrebna hitna finansijska pomoć, pa ćemo obezbijediti 75 miliona evra hitne podrške za ugrožena domaćinstva i poslove", rekla je ona tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Vjosom Osmani u Prištini.

Fon der Lajenova je najavila da će Unija završiti sve neophodne procedure do kraja godine kako bi vlasti u Prištini do januara dobile novac za budžet.

Ona je pozvala samoproglašeno Kosovo da se pridruži platformi EU za kupovinu gasa.

Predsjednik Evropske komisije juče je obećala Sjevernoj Makedoniji pomoć od 80 miliona evra u grantovima, u okviru paketa podrške balkanskim zemljama. Ona je i Skoplje pozvala da se pridruži pomenutoj platformi.

Fon der Lajenova je juče posjetila Skoplje, danas boravi u Prištini i Tirani, sutra će doputovati u Sarajevo i Beograd, a posjetu zemljama regiona završava u Podgorici u subotu, 29. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana