Lajčak: U Briselu razgovarano o implementaciji sporazuma, dijalog se nastavlja

Tanjug
Lajčak: U Briselu razgovarano o implementaciji sporazuma, dijalog se nastavlja

BRISEL - Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je nova runda dijaloga sa glavnim pregovaračima Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem bila fokusirana na implementaciju postignutih sporazuma, kao i da će se razgovori nastaviti.

-Razgovarali smo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara i imali smo za cilj da razjasnimo otvorena pitanja. Diskusije će se nastaviti - napisao je Lajčak na Tviteru.

Petković i Bisljimi su poslije jučerašnjih sastanaka u Briselu saopštili da nije postignut napredak.

Petković je izjavio da je situacija teška kada je ijreč o dijalogu, kao i da je ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija bilo skandalozno. 

Dodao je da je Beograd na sastanak došao pripremljen, sa ekspertima i prijedlozima, svim materijalima.

-Za razliku od Bisljimija koji je došao sam i koji je, kada je trebalo da razgovara o važnim pitanjiama, poput formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), pitanja nestalih, slobode kretanja, pitanja koja se odnose na život, institucionalno nasilje Kurtija, na to Bisljimi nije želeo da da konkretne odgovore i pokušavao je različitim upadicama da obesmisli tok razgovora - rekao je Petković.

Prije trilateralnog sastanka Petkovića i Bisljimija sa Lajčakom, specijalni predstavnik EU održao je odvojene sastanke sa dvojicom pregovarača.

To je bio prvi sastanak glavnih pregovarača nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vućića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu 2. maja.

Na tom sastanku usvojena je Deklaracija o nestalim osobama, a srpski Upravljački tim predstavio je prvi nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana