Lajčak: Težak sastanak, saglasnost za nastavak dijaloga

Tanjug
Lajčak: Težak sastanak, saglasnost za nastavak dijaloga

BEOGRAD - Visoki predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je današnji sastanak u Briselu delegacija na visokom nivou Beograda i Prištine bio težak, te da je jedini ishod da će se dijalog nastaviti.

Lajčak je naveo da je sastanak pokazao potpuno različit pristup dvije strane, prenosi RTS.

"Posljedica toga je da smo danas postigli veoma malo", rekao je Lajčak nakon sastanka delegacija, koje su predvodili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Lajčak je naveo da je razgovarano o nekoliko različitih predloga, a da je jedini ishod o kojem danas može da izvesti da će se dijalog nastaviti.

"Strane su se saglasile da će glavni pregovarači održavati sastanke na mjesečnom nivou posredstvom EU, da će se rješavati aktuelna pitanja i pripremiti sastanci na visokom nivou u odgovarajućem trenutku", dodao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, Vučić i Kurti su se dogovorili da se sastanu u septembru.

"Za EU je važno da naglasimo da evropska budućnost Srbije i Kosova zavisi od normalizacije njihovih odnosa. Zato očekujemo od obje strane da rade zajedno, da prevaziđu nasljeđe prošlosti i riješe sva nijerešena pitanja", naveo je Lajčak.

Današnjem sastanku na viskom nivou prisustvovao je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana