Lajčak prošetao mostom preko Ibra do sjevernog djela Kosovske Mitrovice

Tanjug
Lajčak prošetao mostom preko Ibra do sjevernog djela Kosovske Mitrovice

PRIŠTINA - Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Priština Miroslav Lajčak stigao je danas u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, do koje je došao tako što je prošestao preko glavnog mosta na Ibru.

Lajčak je bio u pratnji ambasadora EU u Prištini Tomaša Sunioga, sa kojim se potom uputio ka Evropskoj kući na severu Kosovske Mitrovice.

Specijalni izaslanik EU trebalo bi da se u sjevernom djelu Kosovske Mitrovice sastane i sa predstavnicima civilnog sektora, Srpskom listom i predstavnicima tamošnje opozicije, saznaje Tanjug.

On se danas, nakon posjete Prištini, sastao i sa gradonačelnikom južnog dela Kosovske Mitrovice Bedrijem Hamzom.

Lajčak je u Prištini razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i njegovim savetnikom Besnikom Bisljimijem, a nakon sastanka, koji je trajao skoro dva sata, rekao je da će po podne otići na sever KiM kako bi se "upoznao sa situacijom".

Istovremeno je izrazio nadu da će doći do političkog rešenja koje će omogućiti "potpuni fokus na normalizaciju i implementaciju".

"Možemo da imamo samo normalizaciju ili konfrontaciju, a mi svakako želimo da se fokusiramo na normalizaciju, zato želimo da izbegnemo bilo kakvu eskalaciju ili bilo kakvu konfrontaciju.

To nije u ničijem interesu“, rekao je Lajčak. On je naglasio i da EU nije tražila od novih gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM da ne prihvate mandate. Lajčak je naveo da je sa Kurtijem imao intenzivne i važne razgovore o daljim koracima na putu ka normalizaciji odnosa.

Kurti je, nakon sastanka sa Lajčakom, naveo na Tviteru da je tokom razgovora istakao da je potrebno da se Osnovni sporazum primeni u celini i da EU, kako tvrdi, "pozove Srbiju na odgovornost zbog upornih kršenja tog sporazuma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana