Lajčak: Postoji rizik da “Elektroseveru” bude oduzeta dozvola

Srna
Lajčak: Postoji rizik da “Elektroseveru” bude oduzeta dozvola

PRIŠTINA - Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da postoji rizik da kompaniji “Elektrosever” bude oduzeta dozvola.

Lajčak je boravio na Kosovu i Metohiji gdje se susreo da predstavnikom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem sa kojim je razgovarao o pitanju registarskih oznaka i implementaciji energetskog sporazuma.

“Razgovarali smo jer rok za promjenu registarskih tablica ističe 31. oktobra i veoma je važno za nas i EU da znamo kakvi su planovi i da spriječimo moguću eskalaciju situacije”, rekao je Lajčak.

Poslije nenajavljenog sastanka sa Kurtijem, Lajčak je rekao novinarima da Brisel ne želi da dođe do oduzimanja dozvola “Elektroseveru”, kompaniji u vlasništvu Srbije, prenose beogradski mediji.

“Postoji rizik da će žElektroseveruž biti uzeta dozvola, što ne želimo da se desi. Razgovarali smo o ovim pitanjima i bilo mi je važno da ih prenesem Kurtiju”, rekao je Lajčak.

On je najavio da će u ponedjeljak, 17. oktobra, biti u Beogradu i nastaviti razgovore o tome.

Lajčak je istakao da je vrijeme za pravi politički zamah za normalizaciju odnosa, jer do 2024. godine nema izbornog procesa ni u EU, ni u SAD.

Iz Kurtijevog kabineta su saopštili da su Kurti i Lajčak razgovarali o aktuelnim pitanjima i o “neophodnosti sprovođenja energetskog sporazuma koji će na kraju dovesti do plaćanja struje na sjeveru Kosova”.

Evropski posrednik se, osim sa Kurtijem, sastao i sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana