Lajčak o "Otvorenom Balkanu": EU podržava svaku inicijativu koja je inkluzivna

GS
Lajčak o "Otvorenom Balkanu": EU podržava svaku inicijativu koja je inkluzivna

EU podržava svaku inicijativu koja je inkluzivna, koja ne isključuje nikoga i počiva na evropskim standardima, rekao je u Budvi specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje kako Brisel gleda na "Otvoreni Balkan".

Miroslav Lajčak prisustvuje Samitu za demokratiju u jugoistočnoj Evropi koji se održava u Budvi, a tom prilikom je govorio i o inicijativi "Otvoreni Balkan".

Na pitanje novinara kako Brisel gleda na tu inicijativu, Lajčak je odgovorio: "EU podržava svaku inicijativu koja je inkluzivna, koja ne isključuje nikoga i počiva na evropskim standardima".

Domaćin samita je crnogorski premijer Dritan Abazović, a na njemu učestvuju i predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič.

Abazović je izjavio da je cilj Crne Gore članstvo u Evropskoj uniji i da ih nikakva zamena za to ne interesuje.

"Ali sve što možemo da upotrebimo kao mehanizam da bi taj cilj postigli za nas je prihvatljivo. Ako imate političare raznih balkanskih država koji svi idu na sastanke i pričaju protiv nekog drugog ili protiv neke druge države, to ova Vlada neće raditi. Ako možemo da izgradimo saradnju sa svima, naš doprinos će biti tu. Čuli ste i gospodina Lajčaka, ideja je da imamo više saradnje", rekao je Abazović.

Ističe da je potpuno nebitno ime inciijative, da li je to Berlinski proces, Otvoreni Balkan, mini Šengen...

"Da li je novo, nešto drugo, stvar je da imamo veće povjerenje među državama, bolju saradnju, veći fokus na ekonomiju i da promovišemo više stabilnosti i demokratije. Sve što ide u tom pravcu po mom skromnom sudu je interes Crne Gore. Sve što bi išlo suprotno, izazivalo suprotni efekat, mislim da to nije interes", rekao je Abazović, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana