Lajčak: Nema tehničkog dijaloga, sve je političko

Srna
Lajčak: Nema tehničkog dijaloga, sve je političko

PRIŠTINA - Izaslanik EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da u dijalogu dvije strane nema tehničkih pitanja, već da je sve političko.

Govoreći na okruglom stolu koji je onlajn organizovao Centar za evropsku politiku o temi "Dijalog Beograda i Prištine", Lajčak je naveo da kolegama stalno ponavlja da, ukoliko postoji bolja alternativa od normalizacije odnosa Prištine i Beograda i integracije regiona u EU, onda treba da mu to kažu kako bi odustao od traženja rješenja.

On je ocijenio da je svaki sastanak u Briselu, pa i posljednji, koji je trajao dva dana, politički dijalog.

Lajčak je najavio da će u srijedu, 15. septembra, doputovati u Prištinu, gdje će boraviti tri dana kako bi se sastao sa predstavnicima kosovskih institucija i političkih partija, odakle će otputovati u Beograd.

On je rekao da su strane u dijalogu zatražile dijalog i sada moraju dokazati da su spremne za sporazum i integraciju u EU.

Lajčak smatra da se sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem može ponuditi "istorijski sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom".

Prema njegovim riječima, sporazum o normalizaciji odnosa bi pomogao cilju Vlade (samoproglašenog) Kosova u borbi protiv korupcije i uspostavljanju vladavine prava.

"Sve što smo postigli na zapadnom Balkanu postignuto je zahvaljujući saradnji sa SAD. Nastavićemo saradnju sa administracijom predsjednika Džozefa Bajdena", poručio je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana