Lajčak: Legitimno pitanje Vučića o evropskoj perspektivi

Srna
Lajčak: Legitimno pitanje Vučića o evropskoj perspektivi

BEOGRAD - Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da Brisel očekuje od predsjednika Srbije “dalekosežnu odluku” o Kosovu i Metohiji i da se Aleksandar Vučić s pravom pita da li EU zauzvrat nudi evropsku perspektivu.

 “Predsednik Vučić postavlja legitimno pitanje”, rekao je Lajčak za bečki list “Viner cajtung”.

Lajčak je naveo da je najteže bilo ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine, uz napomenu da je cilj dijaloga “obavezujući obuhvatni sporazum”.

“Već imamo prijedlog teksta o prognanim i nestalim osobama, kao i o ekonomskoj saradnji. Ali, i ovdje važi načelo da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno. Trenutno diskutujemo o veoma kompleksnim temama, među kojima su finansijska potraživanja i vlasnička prava”, rekao je Lajčak.

On je istakao pitanje Zajednice srpskih opština i podsjetio da je ona dogovorena sporazumima iz 2013. i 2015. godine, koji nisu sprovedeni.

“To je veoma osjetljiva tema o kojoj se oglasio i kosovski ustavni sud - to mišljenje se mora uzeti u obzir. Pitam one koji kažu da sada nije pravi trenutak za to: Kada, ako ne sada? Pa sami ste potpisali dogovor”, rekao je Lajčak.

Na pitanje o idejama iz SAD, koje bi eventualno uključivale razmjenu teritorija, Lajčak odgovara da je potrebno naći evropsko rješenje koje odgovara 21. vijeku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana