Lajčak: Kurti treba da izbjegava bilo kakve nekoordinisane poteze

Tanjug
Lajčak: Kurti treba da izbjegava bilo kakve nekoordinisane poteze

BRISEL - Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je tokom nedavnog sastanka u Prištini u okviru priprema za novu rundu dijaloga na tehničkom nivou danas u Briselu, premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija obavijestio o važnosti izbjegavanja bilo kakvog nekoordinisanog poteza koji bi mogao da poremeti proces normalizacije.

Slovački diplomata je istakao potrebu punog fokusa na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i aneksa dogovorenog u Ohridu.

-Tokom sastanka u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i prvim potpredsjednikom vlade Besnikom Bisljimijem, razgovarali smo o očekivanjima od predstojećeg sastanka u Briselu, a ja sam istakao potrebu da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i njegovog Ohridskog aneksa. Takođe sam naglasio važnost izbjegavanja bilo kakvih nekoordinisanih poteza koji bi potencijalno mogli da poremete proces - napisao je juče Lajčak na Fejsbuku.

On je izrazio zabrinutost zbog dešavanja na sjeveru Kosova i Metohije, o čemu su ga, kako je naveo, upoznali predstavnici civilnog društva i političkih partija tokom posjete tom dijelu KiM.

-Nažalost, ono što sam čuo zabrinulo me je. Stoga sam ponovio potrebu da se izbjegne svaka mogućnost eskalacije i da se u potpunosti fokusira na normalizaciju - poručio je Lajčak.

On se osvrnuo i na posjetu Beogradu, gdje se u petak sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.

-Tokom našeg sastanka, razgovarali smo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara i njegovog Aneksa od 18. marta kako bismo se pripremili za sastanak u Briselu - naveo je slovački diplomata.

On je izrazio očekivanje da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka implementaciji Sporazuma.

Dijalog će danas biti nastavljen na tehničkom nivou, poslije susreta Vučića i Kurtija u Briselu 2. maja, nakon kojeg nisu postignuti značajni pomaci po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, predviđene Briselskim sporazumom iz 2013.

Kako je Tanjugu ranije rečeno u Kancelariji za KiM, očekuje se da se danas u zgradi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) direktor Kancelarije za KiM Petar Petković prvo sastane sa Lajčakom, a zatim su predviđeni i direktni razgovori delegacija Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana