Lajčak i Eskobar u Prištini:Ne želimo da se ponovi situacija od 31. jula

Tanjug, RTS
Foto: Anadolija

PRIŠTINA - Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručili su danas u Prištini da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog onoga što se desilo 31. jula i da su od prištinskih lidera dobili uvjeravanja da ne žele eskalaciju situacije 1. septembra.

Miroslav Lajčak rekao je, nakon sastanka sa predsjednikom i premijerom  privremenih organa u Prištini Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, da „EU i SAD zajedno rade na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“.

Lajčak je naveo da su zajedničkom posjetom sa Eskobarom željeli da pošalju poruku da između Brisela i Vašingtona postoji jedinstvo i da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog onoga što se dogodilo 31. jula.

Naveo je da očekuje nakon sastanaka sa „liderima Kosova i Srbije, da se ne ponovi ono što se desilo u julu na sevjeru“.

-Najvažnija poruka je da smo ovdje sa Gabrijelom Eskobarom kao prva tačka da pokažemo da je jedinstvo između EU i SAD potpuno i da ne može biti bolje. Radimo zajedno na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. I drugo, međunarodna zajednica je veoma zabrinuta zbog onoga što smo vidjeli na terenu 31. jula. I očekuje se od nas zajedno, kao pregovarača i od lidera Kosova i Srbije, da ne dozvolimo da se to ponovi 31. avgusta i zato smo ovde - izjavio je Lajčak posle sastanaka.

On je istakao da je na Prištini da osigura da se ništa loše neće desiti 1. septembra.

Lajčak nije želeo da govori o detaljima sastanka, ali je dodao da je optimista.

-Zato sam ovdje. Da ne vjerujem da postoji rješenje, ne bih ni dolazio. Kao što sam rekao, ovo je bio suštinski važan i koristan sastanak, ali vidjećemo posle ovog sastanka - rekao je on.

Eskobar je rekao poslije sastanka sa prištinskim liderima da su ga uvjeravali da neće biti nasilja 1. septembra, za kada je najavljeno stupanje snagu odluke Prištine o reciprocitetu sa ličnim kartama i registarskim tablicama.

Rekao je i da očekuje konkretne prijedloge strana za pronalaženje rješenja.

-Ovdje sam da pružim podršku da se pronađe put naprijed u svim ovim teškim pitanjima. Detalji o tome kako dalje su zaista za dijalog, ali želio sam da se uvjerim da ljudi razumijeju da je moja posjeta ovdje zaista bila da pokažem punu podršku dijalogu koji vodi EU. Obostrano su nas uvjeravali da ne žele eskalaciju, ne žele nasilje 1. septembra. Sada smo tu da se pobrinemo da se sve te dobre želje i sav taj optimizam pretoče u konkretan prijedlog  - rekao je Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana