Lajčak i Eskobar: Sporazum o ZSO se mora sprovesti

Tanjug
Foto: 24sedam.rs

PRIŠTINA- Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocijenili su danas u Prištini da se briselski sporazumi postignuti u dijalogu moraju sprovesti, među kojima i sporazum o fomiranju Zajednice srpskih opština, prenosi prištinski "Reporteri".

Lajčak i Eskobar su istakli da tokom ove godine očekuju veću dinamiku u procesu dijaloga između Prištine i Beograda, izražavajući istovremeno nadu da će biti postignut sporazum koji bi pogodovao i jednoj i drugoj strani.

Eskobar je ukazao da SAD nisu dio dijaloga i pregovora.

"Nismo dali pisane prijedloge niti želimo bilo šta da namećemo, ali dvije strane moraju da imaju jasne vizije", izjavio je Eskobar.

Govoreći o formiranju ZSO, Eksobar je rekao da ne bi trebalo da postoje modeli koji ugrožavaju suverenitet Kosova.

"Stav SAD nije da nameće bilo šta objema stranama, ali mi možemo pomoći", izjavio je Eskobar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lajčakom.

Eskobar: Nije namjera SAD da biraju model sporazuma Beograda i Prištine

Na konferenciji za novinare u Prištini sa predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, Eskobar je rekao da normalizaciju odnosa Beograda i Prištine treba prepustiti dijalogu i izrazio optimizam u pogledu postizanja sporazuma.

"Mislim da je u ovoj ulozi specijalnog predstavnika važno da u prvoj posjeti Kosovu pokažemo jedinstvo, posvećenost dijalogu, svjetlijoj budućnosti i Srbije i Kosova", izjavio je Eskobar, navodeći da je imao veoma produktivne sastanke tokom posjete Kosovu.

"Na kraju ovog procesa nadamo se da će rezultat biti dobro rešenje za obe zemlje. Uvjeren sam da ćemo, na osnovu stvari kako izgledaju sada i uz posvećenost naših partnera i podršku Amerikanaca, uspjeti u ovom procesu", poručio je Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana