Lajčak i Eskobar: Neophodno primijeniti sve postignute sporazume

Tanjug
Lajčak i Eskobar: Neophodno primijeniti sve postignute sporazume

BRISEL- Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je u razgovoru sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom istaknuta neophodnost primjene svih do sada postignutih sporazuma.

Kako je naveo na svom Tviter nalogu, u razgovoru je postignuta saglasnost o značaju postizanja sporazuma o modalitetima implementacije.

-Nakon jučerašnjeg sastanka na najvišem nivou zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar i ja smo se sastali da koordiniramo naredne korake prije sljedećeg sastanka - napisao je Lajčak.

Miroslav Lajčak saopštio je da je nastavio razgovore sa zamenikom premijera privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem sa ciljem da se, kako je naveo, ''garantuje da će sve što je dogovoreno biti i sprovedeno''.

Lajčak je na „Tviteru“ postavio fotografiju na kojoj je sa Bisljimijem i izrazio zadovoljstvo što će uskoro posjetiti Prištinu.

-Nastavak dijaloga sa Besnikom Bisljimijem. Radujem se mojoj skoroj posjeti Kosovu da razgovaram o modalitetima implementacije -napisao je Lajčak.

Ukazao je na važnost dogovora oko implementacionog aneksa kako bi se garantovalo da će sve dogovoreno biti sprovedeno.

U Briselu je u ponjedeljak održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje su Lajčak i šef diplomatije EU Jozep Borel održali prvo odvojene sastanke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a zatim i zajednički razgovor.

Borel je poslije sastanka rekao da su se Vučić i Kurti saglasili da dalji razgovori o tekstu prijedloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da su se obje strane složile da primjena plana počne brzo, iako je potrebno još razgovora kako bi se dogovorile pojedinosti.

Vučić je najavio da će naredni sastanak biti održan 18. marta u Skoplju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana