Kusturica o Đokoviću: Uhapsili prvog među slobodnima koji ne želi okove novog svijeta

Srna
Kusturica o Đokoviću: Uhapsili prvog među slobodnima koji ne želi okove novog svijeta

BEOGRAD - Proslavljeni režiser Emir Kusturica iskazao je podršku najboljem srpskom i svjetskom teniseru Novaku Đokoviću, kome australijske vlasti ne dozvoljavaju ulazak u zemlju i učešće na Australijan openu iako je dobio medicinsko izuzeće, te ocijenio da su uhapsili prvog među slobodnima, pobunjenika koji ne želi u okove novog svijeta i vjeruje u pravedniji poredak.

Kusturica je u autorskom tekstu za portal "Iskra" uputio kritiku sistemu u kojem danas živimo, navodeći da je svijet već davno postao zatvor u kome bodljikave žice nisu njegov najizrazitiji simbol.

"Nisu li kazne za one koji ne žele da se vakcinišu samo jedan korak svjetske vlade ka ostvarivanju ideje o planetarnoj dominaciji i ostvarivanju, kako je negdje već rečeno, digitalnog zatvora", naveo je slavni srpski i svjetski režiser.

On je istakao da je pritvor u kome se nalazi Novak Đoković samo izrazita slika pomenute namjere.

"Ko se to tamo nama usprotivio? Ko to želi slobodno da preskače ograde koje smo mi iskovali? Pri tome ne mislim na Novakovu borbu za prava tenisera i uslove pod kojim oni obavljaju svoju gladijatorsku ulogu, tu je i gadna ali i prevelika cijena koja se plaća preko tabloida, žInstagramaž, žTviteraž...", piše Kusturica.

On je rekao da je hapšenje Novaka Đokovića, prvog među slobodnima, pobunjenika koji ne želi u okove novog svijeta i vjeruje u pravedniji poredak, ponovljena slika stare policijske priče iz filma "Francuska veza".

Tamo, pojašnjava on, policajac Popaj hapsi najpoznatije tipove u gradu da bi ostatak građana Marseja shvatio da ako je moguće hapšenje najpoznatijih faca, poslije takvog događaja, prirodno, svi osjećaju strah u kostima.

"Novak nema nikakve veze sa sadržajem pomenutog filma, ali je postupak disciplinovanja isti. Udariš na glavnog lika i to je efektnije nego sve one stravične slike zlostavljanja građana Melburna koji na ulici nisu nosili maske. Stara priča nova forma", naveo je Kusturica.

Samo što je, kaže on, ovdje u zatvor strpan onaj koji predstavlja najsavršeniju psihofizičku formu, ne samo srpskog roda, nego i ostatka čovječanstva.

"To što je u pitanju gotovo savršena pojava, možda bi bilo i oprošteno, ali porijeklo je sporno", kaže Kusturica.

On je podsjetio na pisanje Makluana o globalnom selu, te ocijenio da danas živimo u digitalnoj provinciji koja prije svega služi da raščovječi čovjeka.

"To je bila lekcija, ne samo plemenitom Srbinu koji žpadaž na pravoslavni Božić, nego i svakome ko vjeruje kako je danas moguće upravljati vlastitim životom i koračati putevima koji su obilježeni satelitima i Dži-Pi-ES-om, i društvenim mrežama koje inspirišu maštu upravljača svijeta", kaže Kusturica.

Oni, dodaje on, mnogo lakše obavljaju "poslove" nego policajac Popaj iz filma "Francuska veza".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana