Kurti: Prihvatili smo francusko-njemački prijedlog, bilo je "uzmi ili ostavi"

GS
Kurti: Prihvatili smo francusko-njemački prijedlog, bilo je "uzmi ili ostavi"

PRIŠTINA - Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je u Skupštini da je prihvatio francusko-nemački predlog.

Kako je kazao, u suprotnom Kosovo bi ušlo u konfrontaciju sa saveznicima, prenosi Kljan Kosova.

"Međunarodni izaslanici koji su pratili Miroslava Lajčaka, odnosno američki, njemački, francuski i italijanski, 20. januara dali su mi neke smjernice na ovom poslednjem sastanku. Jasno su mi stavili do znanja da je glavni predlog ovoga puta blizak formatu "uzmi ili ostavi" i da se neće moći otvarati ili pregovarati o njemu. Njihov stav je bio da je čitav diplomatski i politički aparat zemalja iz kojih dolaze stavljen u podršku članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i ne mogu očekivati 'ne' od Kosova jer bismo ušli na put konfrontacije sa njima ", rekao je Kurti

Dodao je da je jasno stavio do znanja Đuzepu Borelju i Aleksandru Vučiću da tzv. Kosovo ne prihvata dijalog bez konačnog sporazuma uz međusobno priznanje.

Istakao je da je njegova vlada izgradila svoj strateški pristup dijalogu sa Srbijom uz pomoć EU, na osnovu dva početna cilja.

"Strateški pristup Vlade u suočavanju sa dijalogom sa Srbijom uz pomoć EU izgrađen je na osnovu dva početna cilja, prvo, prestanak prakse uključivanja u bilo koje potencijalno sporno pitanje između strana u dijalogu. Naš stav je bio da su maksimalno o čemu se moglo razgovarati u Briselu primjenjivost postojećih pitanja (onih koji su potpisani prije našeg dolaska u vladu). Drugo, otvaranje poglavlja pregovaračkog procesa za izgradnju dobrosusedskih odnosa", rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana