Kurti poslanicima: Zbog međunarodnog priznanja ne mogu da odbijem potpisane sporazume

Tanjug
Kurti poslanicima: Zbog međunarodnog priznanja ne mogu da odbijem potpisane sporazume

PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas u prištinskom parlamentu da samoproglašeno Kosovo „ima svoje zakonske obaveze i da, ako želi da bude međunarodno priznato, ne može da odbije sporazume već potpisane u Briselu“.

Istakao je da je prva tačka aneksa bila opšti sporazum i da je vrijedilo što je Kosovo došlo do toga.

-Srbija je u tom sporazumu prihvatila da tretira Kosovo kao jednaku članicu međunarodne zajednice. Iako su oni prihvatili, ja sam skeptičan, ne vjerujem Srbiji, jer ona teži da predstavlja našu zemlju - naveo je Kurti, dodajući da prema dogovorenom sporazumu u Ohridu, Srbija ne smije više da odbija članstvo takozvanog Kosova u međunarodnim organizacijama, niti da blokira put Prištine ka Evropskoj uniji.

-Razmijenićemo stalne misije u ambasadama. Srbija je sve prihvatila i ovo je de fakto priznanje, jer nam sada i Evropska unija garantuje da će to biti zauvijek - kazao je Kurti.

Kako je rekao, postoje sporazumi iz prošlosti koji moraju da se sprovedu, ali da je on uspio da izvuče najbolje, a to je samouprava srpske zajednice, bez teritorijalne autonomije i izvršnih ovlašćenja.

-Kosovo ima svoje zakonske obaveze i ja sam lično bio protiv nekoliko ranije potpisanih sporazuma, ali nastavljam da radim za bolje rezultate - poručio je Kurti.

Svi prethodni sporazumi su imali zastoja, ali sa ovim Kosovo može da napreduje, rekao je Kurti, napominjući da je dogovorena samouprava za srpsku zajednicu.

-Ono u čemu smo se složili jeste da će to biti jedno tijelo čiji zakonski mandat neće izaći iz okvira za zaštitu prava nacionalnih manjina u okvirima Savjeta Evrope. Mi smo otvoreni da gledamo dobre primjere iz Evrope, da poštujemo dobre evropske standarde i dobre prakse koji nisu zasnovani na teritorijalnosti. Mi smo odlučno protiv etnonacionalizma, teritorijalnog etnonacionalizma. Mi smo demokrtska Republika i suprotno je stavovima naše progresivne vlade. Mi ćemo početi sa dugim procesom konsultacija i unutar Kosova i sa našim partnerima i sa nevećinskom srpskom zajednicom i drugim zajednicama kako bismo nastavili sveobuhvatnu diskusiju o ovom pitanju. Ja nikada, nikada, ponavljam nikada neću razmatrati nijedan model teritorijalne autonomije - rekao je Kurti. On je dodao i da ne može da izbegne dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o statusu, ali da o tome neće pregovarati za zvaničnim Beogradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana