Kurti: Ova vlada će raditi do novih izbora

Tanjug
Kurti: Ova vlada će raditi do novih izbora

PRIŠTINA - Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je da se vlada kojom rukovodi suočila sa mnogim izazovima, ali da će uprkos tome nastaviti da radi za dobrobit građana do sledećih izbora.

Kurti je na Tviteru podsjetio da je prije dva dana obilježeno 100 dana rada vlade.

„Uprkos zdravstvenoj krizi, pretećoj ekonomskoj krizi i nepotrebnoj političkoj krizi, bili smo nezaustavljivi. U 100 dana donjeli smo 200 odluka o oslobađanju zarobljene države, borbi protiv korona virusa“, prenosi Kosovo onlajn. On je podsjetio da je ta vlada preduzela rane mjere u cilju sprečavanja korona virusa.

„Zahvaljujući ranoj intervenciji, zdravstvenim radnicima, policiji i našim građanima, imamo manje smrtnih slučajeva, manje aktivnih slučajeva i Kosovo je uspješna priča kada je u pitanju upravljanje mjerama protiv širenja korona virusa“, napisao je Kurti na Tviteru.

Podsjetio je da je njegova vlada pokrenula postupak provjere za sudije, tužioce i visoke zvaničnike kako bi se unio profesionalizam, nepristrasnost i povjerenje u pravosudni sistem.

„Rekonstruisali smo odbore javnih preduzeća, otpustili izvršne direktore koji su uzimali blizu 100.000 evra godišnje za plate i bonuse, uprkos poslovanju sa gubitkom. Uz to tražeći i državne subvencije. Oni su, takođe, potpisali štetne ugovore i angažovali ljude kroz nepotizam“, napisao je Kurti na Tviteru.

Podsjetio je da je vlada uštedela milione evra otkazujući ugovore o lobiranju, osmišljenim da obogate moćne pojedince i pridružene kompanije.

„Uštede smo koristili da bismo pomogli našim zdravstvenim radnicima i najugroženijima. Smanjili smo nefunkcionalnu potrošnju vlade i napravili godišnje uštede od 1,4 miliona evra. Umanjili smo, a u nekim slučajevima i prepolovili plate vladinih službenika. U ovom društvu 30 odsto ljudi živi u siromaštvu a 30 odsto je nezaposleno. Tim smanjenjem napravili smo uštedu od 1,1 milion evra na godišnjem nivou“, napisao je Kurti na Tviteru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana