Kurti: Osmani za predsjednika ili novi izbori

Tanjug
Kurti: Osmani za predsjednika ili novi izbori

PRŠTINA - Lider Samoopredeljenja i premijer samoporoglašenog Kosova Aljbin Kurti upozorio je danas parlamentarne stranke da imaju izbor da glasaju za Vjosu Osmani za novu kosovsku predsjednicu ili će, kako je to on rekao, na novim izborima njegov pokret osvojiti više od 500.000 glasova.

On je na „Fejsbuku“ naveo da je nacrt izmene i dopune izbornog zakona, koji sinoć nije usvojen u Skupštini, usmeren na garantovanje glasackog prava "svim gradanima Kosova", a reakciju opozicije koja nazvao "histeričnom panikom".

Kurti je izrazio uvjerenje da će izmjene i dopune izbornog zakona biti usvojene u redovnoj proceduri i ocijenio da je nacrt zakona prioritet.

Prijedlog Pokreta Samoopredeljenje o izmjeni zakona o izborima na Kosovu i Metohiji koji je pokrenulo Samoopredjeljenje, osim što omogućava glasačima iz dijaspore da glasaju u diplomatskim predstavništvima samoproglašenog Kosova u zemljama u kojima žive, takođe omogućava premijeru Aljbinu Kurtiju da bude nosilac liste Pokreta Sanoopredjeljenje ukoliko dođe do novih izbora,sinoć nije usvojen.

Opozicija je zatražila od Kurtija da vlada povuče prijedlog izmjene zakona, jer u suprotnom neće prisustvovati izboru Vjose Osmani za predsjednicu, što neminovno vodi u nove parlamentarne izbore.

Sada će biti potrebno još jedno zasjedanje kako bi se ovaj nacrt zakona stavio na dnevni red.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana