Đurić: Kurti mora biti sankcionisan odlučno i bez oklijevanja

Srna
Đurić: Kurti mora biti sankcionisan odlučno i bez oklijevanja

BEOGRAD - Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić poručio da su najnoviji događaji na Kosovu i Metohiji samo simptom da se samoproglašeno Kosovo sve više udaljava od demokratije, a premijer Aljbin Kurti svaki dan potvrđuje da je najbolji učenik režima iz devedesetih godina prošlog vijeka.

"Nešto mora da se uradi. Ovaj Božić nas je još jednom podsetio - u pitanju su nevini ljudski životi, ponekad i životi dece, a tako i budućnost čitavog jugoistočnog krila Evrope", rekao je on.

Đurić je naveo da je Kurtijev san da klinički eksploatiše tragediju u Ukrajini, koja, kako je podsjetio, podržava teritorijalni integritet Srbije uključujući i pitanje Kosova i Metohije, kao i da Srbija nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Prema njegovim riječima, svima je jasno šta Kurti radi, a Srbija će nastaviti da traži mir i da bude spremna da zaštiti svoj narod ako zatreba. "Da bi se vratila za sto, Kurtijeva vlada mora biti sankcionisana zbog svog nepredvidivog ponašanja od međunarodne zajednice i pojedinačnih vlada. Došlo je vreme da se to učini odlučno i bez oklevanja koristeći sva raspoloživa politička i ekonomska sredstva", rekao je Đurić.

On je za "Kosovo onlajn" naveo da to znači da samoproglašeno Kosovo mora da se vrati na kolosjek sprovođenja postojećih sporazuma, da se ponovo izgradi povjerenje u dijalog koje je poljuljano i da se gleda u budućnost umjesto u prošlost. "Predstojeća poseta regionu američke delegacije na visokom nivou koju predvodi savetnik Derek Šole je više nego dobrodošla prilika za upravo korak u tom pravcu", smatra Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana