Kurt Koh: Da se odnosi SPC i Svete stolice dodatno unaprede

Tanjug
Kurt Koh: Da se odnosi SPC i Svete stolice dodatno unaprede

BEOGRAD- Odnos Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vatikana je prije svega prijateljski i može dodatno da se unaprijedi, poručio je večeras predsjednik Papskog savjeta za unapređenje jedinstva hrišćana kardinal Kurt Koh, koji boravi u posjeti Srbiji, a sutra će se sastati s patrijarhom srpskim Porfirijem.

-To je moj prvi susret sa njegovom svetosti i to je glavni cilj moje posjete, da se sretnem s njim u ime Katoličke crkve, da mu čestitam na ustoličenju i zaželim svako dobro - rekao je kardinal Koh za Tanjug, nakon liturgije koju je večeras služio u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu.

Izrazio je zadovoljstvo što će sa patrijarhom razgovarati o unapređenju odnosa dvije vjerske zajednice.

-Odnos SPC i Svete stolice veoma je lijep i prijateljski i želio bih da se još više prodube ti odnosi - poručio je.

Istakao je da bi volio da se što bolje upozna sa srpskim patrijarhom i da ga sasluša kako bi svrsishodnije vodili dijalog o odnosu SPC i Svete stolice.

Kardinal je rekao i da je sa mnogo strana čuo pohvale na račun srpskog patrijarha o njegovoj otvorenosti i želji za dijalogom.

-Zato želim da sutra razgovaramo i da čujem sve što bi on želio da izrazi u smislu produbljivanja prijateljstva između SPC i Svete stolice i unapređenja naše saradnje - objasnio je Koh.

On je u duhu hrišćanskog jedinstva održao večerašnju liturgiju i pomolio se sa vjernicima za ujedinjenje svih hrišćana, koji, kako je istakao, svi vjeruju u jednog boga, a razdvajaju ih samo dogmatske razlike.

Na pitanje da li se može očekivati da Papa Franjo posjeti Srbiju, kardinal je rekao da ne samo da je siguran već zna koliko bi papa bio srećan i radostan ukoliko bi imao priliku da posjeti “ovu lepu zemlju”.

Međutim, kazao je i da se ne radi samo o papinoj želji za posjetom, već da tome treba da prethodi poziv, prije svega, Vlade Srbije, ali i da se s obzirom na to da je Srbija većinski pravoslavna zamlja očekuje poziv i od SPC.

Kardinal Koh se danas u okviru trodnevne posjete Srbiji sastao i sa sveštenicima Beogradske nadbiskupije i održao predavanje na temu 1.700 godina od prvog ekumenskog Nikejskog sabora i o zajedničkom slavlju Vaskrsa hršćanskih crkava Istoka i Zapada.

Ovo nije prvi put da je kardinal Koh posjetio Srbiju, s obzirom da je u njoj boravio prije sedam godina, kada se sastao sa tadašnjim predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana