Kulturni predio Bača nominovan za Uneskovu listu

Srna
Foto: printscreen

BEOGRAD – Srbija je danas predala nominacioni dosije "Kulturni predeo Bača" za upisivanje na Uneskovu listu svjetskog kulturnog i prirodnog nasljeđa, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

U Ministarstvu su istakli da je nominacija predata Centru za svjetsko nasljeđe Uneska u Parizu od izuzetnog značaja za Srbiju, posebno imajući u vidu da se prvi put kandiduje kulturni predio kao nova kategorija kulturnog dobra.

"Na ovaj način Kulturni predeo Bača biće prepoznat kao prvi kulturni predeo u Srbiji, ali i regionu, čija izuzetna univerzalna vrednost prevazilazi nacionalne okvire i koji će dobiti poseban vid međunarodne zaštite u okviru Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine", objasnili su u Ministarstvu.

Kulturni predio Bača dio je južnog oboda Panonske nizije, prirodno omeđen tokom Dunava, a život različitih ljudskih zajednica na tom prostoru traje neprekidno od ranog neolita do danas, što je više od 8.000 godina.

"U našoj eri ovaj predeo je bio i važno granično područje i raskrsnica puteva između civilizacija koje su ga kulturno, socijalno i ekonomski oblikovale", naveli su u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, dodajući da upis svakog lokaliteta na Uneskovu listu za Srbiju predstavlja posebnu čast i priznanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana