Kršenje prava Srba širom svijeta na državljanstvo Srbije

Srna
Kršenje prava Srba širom svijeta na državljanstvo Srbije

ISTOČNO SARAJEVO - Odbor za zaštitu prava Srba ocijenio je tendencioznom objavu o “uvozu” sigurnih glasova iz Republike Srpske za izbore u Srbiji u aprilu, ističući da je riječ o grubom kršenju prava i pokušaju da se Srbi iz cijelog svijeta odvrate od podnošenja zahtjeva za prijem u državljanstvo Srbije.

Povodom snimka objavljenog na “Fejsbuk” stranici jednog od lidera opozicije u Srbiji Dragana Đilasa, Odbor navodi da se u komentarima na ovu objavu u negativnom kontekstu prikazuju pripadnici srpskog naroda koji su ostvarili pravo na državljanstvo Srbije i dalje žele ostvariti druga prava koja imaju po tom osnovu.

“Pravo na državljanstvo Srbije Srbima je obezbijeđeno Zakonom o državljanstvu Srbije koji je donesen u vrijeme kada je vlast vršila tadašnja stranka Dragana Đilasa”, ističu iz Odbora.

U saopštenju se podsjeća da Zakon o državljanstvu Srbije propisuje da punoljetni pripadnici srpskog naroda koji nemaju prebivalište na teritoriji Srbije imaju pravo da budu primljeni u državljanstvo bez otpusta iz stranog državljanstva ako podnesu pisanu izjavu da Srbiju smatraju svojom državom i da im prijemom u državljanstvo pripadaju prava koja garantuju Ustav i zakoni Srbije.

“Naša organizacija je analizom podataka iz različitih vrsta izvora utvrdila da izvan Srbije živi oko 3.600.000 Srba i svaki Srbin može steći državljanstvo Srbije, samim tim i sva prava koja sa sobom obezbeđuje državljanstvo”, naglašava Odbor za zaštitu prava Srba, konstatujući da objava snimka ima i elemente krivičnog djela jer se prijeti licima zbog etničkog porijekla.

Iz Odbora poručuju da do sada u istoriji Srbije nije bilo slučajeva da neko ko se izjašnjava kao Srbin podstiče zabranu ostvarivanja prava Srba u Srbiji.

Đilas je na društvenim mrežama objavio snimak za koji navodi da je dokaz o “uvozu” sigurnih glasova iz Republike Srpske za izbore u Srbiji u aprilu, najavljene za april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana