Ković: Nedostojno licitiranje brojem žrtava jasenovca

Srna
Ković: Nedostojno licitiranje brojem žrtava jasenovca

BEOGRAD - Istoričar Miloš Ković ocijenio je za Srnu da je na sceni državni revizionistički projekat smanjivanja broja jasenovačkih žrtava, odnosno direktnog poricanja genocida nad srpskim narodom koji je itekako pustio korenje u Hrvatskoj i naglasio da bi o Jasenovcu trebalo da govore samo dostojni i pozvani.

"Može se samo naslućivati, ko zaista stoji iza toga. Verujem da bi tragovi vodili u Nemačku, u one zemlje koje su pokrenule Drugi svetski rat", kaže Ković.

Ković je rekao da su srpska i međunarodna nauka utvrdile još poslije Drugog svjetskog rata da je u Jasenovcu ubijeno između 500.000 i 700.000 ljudi, a da je licitiranje tim brojem dio šire priče revizije odgovornosti za taj rat.

Ković, koji je profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, podsjeća da smo ovakvog revizionizma bili svjedoci i 2014. i 2018. godine kada je obilježavana stogodišnjica Prvog svjetskog rata.

Kako ističe, i danas nije riječ o državnom revizionističkom projektu zbog koga bi bile optužene Srbija i Republika Srpska, nego baš o državnom revizionističkom projektu smanjivanja broja žrtava Jasenovca.

On napominje da je značenje revizionizma, prema svuda u svijetu u nauci opšteprihvaćenoj definiciji - suprotstavljanje opšteprihvaćenim istorijskim činjenicama.

"Zemaljska komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, i to Republike Hrvatske koja se sastojala od Hrvata i Jevreja i koja je ušla u logor Jasenovac neposredno po njegovom oslobođenju. Njihova procena bila je 500.000 do 600.000", rekao je Ković.

On navodi da je kasnije komisija koja je 60-tih godina prošlog vijeka radila na iskopavanju jasenovačkih stratišta procijenila da je bilo 700.000, pa čak i više žrtava. Ković je rekao da je i ta komisija imala predstavnike svih jugoslovenskih republika, između ostalih iz Srbije je bio Srboljub Živanović, a iz Slovenije Vida Pogačnik.

"Sa tim su saglasni, pre svega nemački izvori iz Drugog svetskog rata, ali i ustaški, partizanski, ravnogorski, a sada su se pojavili čak i bugarski izvori", ističe Ković.

On naglašava da se kasnije pojavila tendencija smanjivanja broja žrtava Jasenovca i ukazuje da ovakvo nedostojno licitiranje brojem žrtava ne bi bilo moguće u jevrejskoj ili jermenskoj nauci.

"Revizionisti kažu da nemamo 700.000 imena. Postavlja se pitanje - da li Jevreji imaju šest miliona imena? Da li Jermeni imaju preko milion imena ubijenih u genocidu nad Jermenima? Naravno da nemaju. Dakle, zašto se licitira brojem srpskih žrtava i zašto su srpske žrtve manje vredne od žrtava drugih naroda?", pita Ković.

On ukazuje da je zadatak nauke da utvrdi imena zločinaca, a ne da licitira brojem žrtava.

"Nije glavni zadatak istorijske nauke da licitira brojem žrtava i da revidira broj žrtava. Njen zadatak je da utvrdi izvore zla, poreklo zla, zločinačko genocidnog projekta. Dakle, zašto je za razliku od jevrejskog i jermenskog naroda srpski narod morao da pretrpi tri genocida u 20. veku – u Prvom svetskom ratu, Drugom svetskom ratu i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i na Kosovu i Metohiji i na tlu današnje Hrvatske?, kaže Ković.

On smatra da o broju žrtava Jasenovca nauka mora da se izjasni, ali da su prije svakog izjašnjavanja potrebna ozbiljna rigorozna naučna istraživanja.

Ković podsjeća da se srpska istorijska nauka vrlo jasno izrazila i odredila povodom "projekta smanjivanja broja žrtava Jasenovca" u septembru 2021. godine, kada su profesori istorije srpskog naroda u 20. vijeku sa praktično svih univerziteta u Srbiji i Republici Srpskoj vrlo jasno i odgovorno digli glas protiv revizionističkog projekta smanjivanja broja žrtava Jasenovca.

"Ovakvo licitiranje je sramno i nedostojno. O Jasenovcu bi trebalo da govore samo dostojni i pozvani. Dostojni u moralnom smislu, a pozvani oni koji se, zaista, u stručnom smislu bave ovom temom", poručio je Ković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana