Kotarac: Priština krši međunarodno pravo

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Francuski političar Andreja Kotarac ocijenio je da vlada samoproglašenog Kosova ništa ne radi bez podrške Vašingtona, ali da Srbima neće moći ništa da nametne, pa ni automobilske tablice.

Kotarac, visokopozicionirani političar stranke Nacionalno okupljanje, rekao je da su Sjedinjene Američke Države stvorile “državu Kosovo” i imaju najveću bazu u Evropi.

“Ako Kosovo ne bude prihvaćeno na svjetskoj sceni, pa čak ni od svih zemalja članica EU, ne vidim kako će moći da nametne tablice, pa čak ni održivu budućnost za sebe i posebno svoje stanovnike”, rekao je Kotarac za “Večernje novosti”.

Kotarac je rekao da se Kosovo rimuje sa kršenjem međunarodnog prava, Ustava SR Jugoslavije, Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, Povelje UN o poštovanju granica, upotrebom ilegalnog oružja, trgovinom organima.

On je ocijenio da EU u slučaju Kosova može da posreduje samo nezavisno od NATO, te dodao da se rješenje mora tražiti uvijek u skladu sa zakonom, prije svega u poštovanju Rezolucije 1244 i teritorijalnog integriteta Srbije.

Kotarac pita kako EU sa takvom odlučnošću može da brani teritorijalni integritet Ukrajine, a za Srbiju čini upravo suprotno.

“Od toga zavisni kredibilitet EU na globalnom nivou”, dodao je Kotarac.

Kotarac je porijeklom Srbina i bio je portparol Mari Le Pen za vrijeme nedavnih predsjedničkih izbora u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana