Kostić: Moja odluka o odlasku sa čela SANU nepromjenjiva

Tanjug
Kostić: Moja odluka o odlasku sa čela SANU nepromjenjiva

BEOGRAD - Predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir S. Kostić ponovio je danas da odlazi sa čela akademije, i da će 30. marta biti održana izborna skupština za njenog novog predsjednika, dva potpredsjednika i generalnog sekretara.

"Još ne raspolažemo jasnim imenima, sem odluke moje malenkosti da posle dva turnusa nije uljudno i pristojno da nastavim sa svojim prisustvom na tom mestu", rekao je Kostić na konferenciji za novinare u sjedištu SANU.

Kostić je naglasio da se njegova odluka "ne može menjati".

Prema njegovim riječima, imena kandidata moraju biti dostavljena do 7. marta, pošto će ih 8. marta izborna komisija sagledati i sastaviti definitivnu listu, sa kojom će potom biti upoznati članovi SANU na konferenciji 16. marta.

"Nije pravilo ali je poželjno da predlozi za predsednika sadrže i predlog programa rada i viziju kandidata", dodao je Kostić. 

Govoreći o nagađanjima u javnosti o mogućim kandidatima za predsjednika SANU, Kostić je ponovio uvjerenje da bi ih moralo biti deset koji bi morali da rade taj posao bolje od njega.

"Gajim iluziju da je ta vrsta izbora važna i za ovu sredinu, i da će u tom smislu akademija izabrati ne samo predsednika, nego da će kroz njegov predlog rada, izabrati i dalje pravce ove kuće", dodao je akademik.

Kostić je istakao da smatra da je neumjesno da govori da li je na čelu SANU postigao nešto ili ne. 

"Želeo sam da uradim još više. Sebi mogu da dam samo jedan kompliment - da sam ovaj posao radio svakodnevno, sa ekipom koja je preuzela svoj deo odgovornosti", naglasio je Kostić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana