Kosovska policija zabranila liturgiju u Crkvi Hrista Spasa u Prištini

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Pripadnici policije samoproglašenog Kosova zabranili su jutros nekolicini vjernika da prisustvuju, a sveštenicima Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da služe liturgiju povodom Spasovdana u Crkvi Hrista Spasa u Prištini.

Da bi izbjegli bilo kakav incident i zaštitili vjernike, sveštenici SPC pozvali su okupljene da se upute ka Crkvi Svetog Nikole u Prištini i tamo je služena liturgija, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije naglašavaju da nema sumnje da je ovakav necivilizacijski postupak policije samoproglašenog Kosova direktno dirigovan od vlasti u Prištini i da pokazuje njihov odnos prema vjerskim slobodama na Kosmetu, SPC i vjerujućem srpskom narodu.

"Srbima na Kosovu i Metohiji brani se da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave i to je realnost sa kojom žive Srbi na Kosmetu", navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije podsjećaju da su prošle godine na ovom istom hramu ispisani grafiti "Isus mrzi Srbe", uz brojne druge pogrdne poruke.

"Krajnje je vreme da predstavnici međunarodne zajednice jasno vide sa kakvim se progonom suočavaju Srbi na Kosmetu i preduzmu odgovarajuće korake kako bi zaštitili legitimna prava i slobode srpskog naroda u pokrajini", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana