Patrijarh Porfirije zaustavljen na Merdaru: Kosovska policija zabranila ulazak na KiM

GS
Foto: Tanjug

KOSOVSKA MITROVICA- Kosovska policija na administrativnom prelazu Merdare nije danas oko 14.30 časova pustila automobil sa patrijarhom srpskim Porfirijem da uđe na Kosovo i Metohiju, gdje se uputio uprkos jučerašnjem dopisu Prištine da mu nije dozvoljen boravak.

Prema dokumentu generalne policijske direkcije kosovskog MUP-a u koji je Tanjug imao uvid, odbija se ulazak Prvoslavu Periću, kako je svjetovno ime patrijarha Porfirija, u 14.25 na prelazu Merdare. Navodi se da je patrijarh došao automobilom iz Srbije i da mu se odbija ulazak u skladu sa takozvanim Zakonom o strancima i na osnovu odluke Vlade u Prištini.

Patrijarh se, kako prenosi Kosovo onlajn, u automobilu nekoliko minuta zadržao na strani koju kontroliše kosovska policija, zatim se okrenuo i vratio nazad ka Kuršumliji.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je nedopustivo da se srpskom partijarhu Porfiriju zabranjuje kretanje, ocenjujući da takvo ponašanje vlasti u Prištini pokazuje svu njihovu svirepost i ludost.

-Da li neko u 21. veku može da očekuje da se jednom verskom poglavaru kao što je partijarh SPC zabrani dolazak u bilo koji drugi deo sveta van Srbije ili unutar Srbije - rekao je Dačić za Tanjug i ukazao da nikome nije palo na pamet da srpskom patrijarhu zabranjuje prolazak ili dolazak gde god išao.

On je naveo da je „sramotno ako patrijarh treba da se obraća da dođe na teritoriju dela Srbije koja je pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija, i to sa namerom da poseti nekadašnje sedište SPC“.

-To se jedino desilo pod teškim uslovima turske okupacije kada su proterali patrijarha sa KiM - rekao je Dačić.

Dačić je podvukao da je takvo ponašanje Prištine nedopustivo.

Patrijarh Porfirije saopštio je pošto mu je zabranjeno da udje na Kosovo i Metohiju da je krenuo u prvo i najvažnije sjedište svoje crkve kako bi uoči Božića bio sa svojim narodom, ali da su vrata njegovog doma danas za njega zaključana.         

"Kao patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom. Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće.        

Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi", poručio je patrijarh na Instagramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana