Kosovska Mitrovica:Kordon Kfora povukao se sa mosta na Ibru, ostala vozila

Tanjug
Kosovska Mitrovica:Kordon Kfora povukao se sa mosta na Ibru, ostala vozila

KOSOVSKA MITROVICA- Kordon italijanskih karabinjera iz sastava Kfora povukao se sa mosta na Ibru, gdje su ranije danas raspoređeni, dok su na mostu ostala vozila Kfora.

Na mostu ostaju i dva oklopna vozila i dva džipa karabinjera, kao i jedan džip iz češkog sastava Kfora.

Na mostu ostaju dva oklopna vozila i dva džipa karabinjera, kao i jedan džip iz češkog sastava Kfora.

Ranije su u Kforu za Tanjug rekli da su dodatni resursi koji pripadaju Multinacionalnoj specijalizovanoj jedinici Kfora privremeno stacionirani na glavnom mostu preko rijeke Ibar u Kosovskoj Mitrovici.

U odgovoru na pitanje da li je Kfor pojačao svoje snage na mostu na Ibru nakon što je tzv. kosovska policija upala u srpske institucije na sjeveru KiM i nakon najava Prištine da će most otvoriti za saobraćaj automobila, navedeno je da su dodatna raspoređivanja dio periodične obuke koju KFOR sprovodi kako bi “testirao svoje dugogodišnje procedure i zaštitio svoje najviše operativne standarde”.

Kfor podsjećam da je stalno prisutan na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici i da nastavlja da sprovodi redovne patrole u njegovoj okolini.

Italijanski karabinjeri stalno su stacionirani na mostu na Ibru, a danas su na mostu bili raspoređeni i pripadnici jedinice za razbijanje demonstracija iz italijanskog sastava Kfora, koji su, kako je rečeno novinarima, izveli pokaznu vježbu.

Na mostu u Kosovskoj Mitrovici i juče su pripadnici češkog kontingenta Kfora jedno vrijeme bili postavili kordon, ali su se kasnije povukli.

Na mostu su od juče i dva oklopna vozila Kfora. Tzv. kosovska policija upala je u petak u zgrade Privremenih organa Vlade Srbije u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Delegacija Srpske liste juče je na osvojenim sastancima sa ambasadorima zemalja Kvinte, zamjenikom komandanta KFOR-a i šeficom UNMIK-a Karolin Zijade ukazala na potrebnu hitne akcije međunarodnih predstavnika, povratak na pređašnje stanje i sprečavanje novih jednostranih poteza Prištine kojima se protjeruju Srbi sa Kosova i Metohije.

Najnoviju jednostranu akciju Prištine osudili su misija EU u Prištini, kao i ambasada SAD i ambasadori Njemačke, Velike Britanije i Francuske. Priština je najavila i otvaranje mosta na Ibru za saobraćaj automobila, iako se tome protiv Srbi na KiM i Beograd, ističući da to ugrožava bezbjednost Srba u Pokrajini. Otvaranju mosta u ovom trenutku protive se i EU, SAD, KFOR i Kvinta, navodeći da to pitanje treba da bude dio dijaloga Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana