Kosovo: Zapaljena dva kamiona na barikadi kod Dudinog Krša

GS
Foto: RSE

SJEVERNA MITROVICA - Tokom protekle noći nepoznate osobe su zapalile dva kamiona na barikadi na mostu na rijeci Ibar, kod mjesta Dudin Krš u opštini Sjeverna Mitrovica.

Barikada na mostu koji spaja grad  Mitrovicu sa magistralnim putem Mitrovica - Leposavić postavljena je prije dva dana, zajedno sa barikadom u samom gradu, u Bošnjačkoj Mahali kod Tehničke škole.

Za sada nema zvaničnih informacija o uzrocima požara.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, na licu mjesta se nalaze pripadnici Euleksa.

Uklanjanje barikade u mestu Rudare, kod Zvečana, na magistralnom putu Mitrovica - Leposavić još nije počelo. 

Tu barikadu postavljenu prije 20 dana, čuvali su lokalni Srbi.

Očekuje se danas da  Srbi počnu da uklanjaju kamione i ostalu tešku mašineriju kojima od  10. decembra drže u blokadi  puteve na sjeveru Kosova.

 

Odluka da se barikade sa puteva uklone donijeta je sinoć nakon razgovora predstavnika kosovskih Srba sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, održanog u Raškoj, varošici nedaleko od granice sa Kosovom.

Uslovi za uklanjanje barikada stvoreni su nakon što je Osnovni sud u Prištini juče na zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova, bivšem kosovskom policajcu Dejanu Pantiću zatvorski pritvor zamijenio kućnim iz zdravstvenih razloga i zbog ne postojanja uslova da uživa zakonska prava koja mu kao pritvoreniku pripadaju. 

Pantić je sinoć prebačen u njegovu porodičnu kuću. On se tereti za ugrožavanje ustavnog poretka Kosova i teroristički čin zbog organizovanja napada na službenike Centralne izborne komisije Kosova.

Kako je izjavio Vučić dobijene su garancije od EU-a i SAD-a da nema nikakvih spiskova Srba i da niko neće biti gonjen zbog organizovanja barikada na putevima.

Vučić saopštio je da je na sinoćnjem sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Raški postignuta mala pobjeda, ali da je svjestan da nije kraj problemima.       

Vučić je naveo da je svaki dan mira i stabilnosti šansa za budućnost.         

"Ovo je naša mala pobeda. Znam da nas čekaju novi problemi, ali svaki dan mira i stabilnosti je šansa za budućnost. Za mene je Kosovo i Metohija Srbija, a Srbi sa Kosova i Metohije moja braća i sestre, i ja ću se boriti i biću uz njih, kako god da bude. Mi moramo da budemo trpeljivi i strpljivi, ali i odlučni, hrabri i odgovorni, kako bi sačuvali i živote i otadžbinu.Naš cilj je uvek bio mir i da guramo celu Srbiju napred", naveo je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Srpski predstavnici su početkom novembra izašli iz svih kosovskih institucija zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregstraciji vozila sa starih, koje je izdavala Srbija, na RKS tablice. Ta odluka je odložena na neodređeno zbog velikih tenzija na severu Kosovu i opasnosti od eskalacije situacije.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana