Petković: Kosovo već 14 godina bezuspješno pokušava da postane država

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da samoproglašeno Kosovo već 14 godina bezuspješno pokušava da postane država, poručivši da to samoproglašenje za Srbiju ostaje akt nasilja i protivpravni akt otcjepljenja.

"Zato je ta nezavisnost neprihvatljiva. Veći deo čovečanstva ne priznaje nezavisnost Kosova, kao i veći broj zemalja članica UN", rekao je Petković. On je naglasio da je neophodno naći kompromisno rješenje za južnu srpsku pokrajinu. "Ako želimo da idemo napred, da se dogovaramo, da gradimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine potrebno je da u Briselu, tamo gde pregovaramo, dođemo do kompromisnog rešenja, sve drugo vodi u zaoštravanje odnosa i na terenu i na međunarodnoj sceni", rekao je Petković za Tanjug.

On je naglasio da, zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandu Vučiću, može da se kaže da je Srbija nezavisna zemlja koja samostalno donosi odluke i brani svoj narod i bori se za Kosmet. "Naša situacija nije jednostavna i naš manevarski prostor je sužen, ali se borimo i tražimo rešenja", ističe Petković. Skupština u Prištini je je 17. februara 2008. proglasila nezavisnost srpske južne pokrajine Kosovo i Metohije kao Republika Kosovo protivno Ustavu Srbije i rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Prema rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN cijela teritorija Kosova i Metohije, pravno gledano, nalazi se u sastavu Srbije. Srbija ne priznaje jednostrano otcjepljenje njene teritorije, preciznije autonomne pokrajine pod privremenom upravom UN u okviru srpske suverene teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana