Kosmet: Potvrđena dvanaestogodišnja kazna zatvora Zoranu Đokiću

Srna
Foto: arhiva

PRIŠTINA - Kancelarija Vladi Srbije za Kosovo i Metohiju ocijenila je da je današnja odluka Vrhovnog suda samoproglašenog Kosova, kojom je Zoranu Đokiću raseljenom Srbinu iz Peći potvrđena dvanaestogodišnja kazna zatvora izrečena u Osnovnom sudu u Prištini zbog navodno počinjenog ratnog zločina, još jedan pokazatelj antisrpske politike Prištine i primjer da za Srbe na Kosmetu nema ni prava na pravičnog suđenja.

Iz Kancelarije navode da je Đokić osuđen na 12 godina zatvora uprkos činjenici da su tokom suđenja povrijeđena brojna procesna prava i nijedan relevantan svjedok ga nije prepoznao kao počinioca.

"Takozvani Vrhovni sud samo je prepisao obrazloženje prethodnih sudskih instanci, zanemarujući procesne manjkavosti", ističu iz Kancelarije i ocjenjuju da to pokazuje da su Srbi na Kosovu i Metohiji uvučeni u jednu spiralu obespravljivanja i progona samo zato što nose srpsko ime i prezime.

Advokat koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju iskoristiće i posljednju pravnu mogućnost, a o ovoj presudi obavijestiće sve relevantne međunarodne predstavnike na Kosmetu.

Đokiću je 11. februara prošle godine u Osnovno sudu u Prištini izrečena kazna zatvora zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 28. i 29. marta 1999. godine u naselju Kristal u Peći.

 

Apelacioni sud je 16. novembra potvrdio provostepenu presudu, a poslije današnje presude Vrhovnog suda Kosova Đokićevoj odbrani ostaje na raspolaganju žalba Ustavnom sudu samoproglašenog Kosova.

 

Zoran Đokić je uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje na putu Raška-Leposavić početkom februara 2019. godine kada je sa sinom krenuo kod ženinih roditelja u Kosovsku Mitrovicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana