Kosmet: Položen kamen temeljac za gradnju škole u suvom dolu kod Lipljana

Srna
Kosmet: Položen kamen temeljac za gradnju škole u suvom dolu kod Lipljana

LIPLjAN- U Suvom Dolu kod Lipljana danas je položen kamen temeljac za gradnju škole u kojoj će nastavu pohađati oko četrdesetak srpskih đaka, a sredstva za izgradnju u iznosu od 109.000 evra obezbijedila je opština Gračanica.

Riječ je o objektu isturenog odjeljenja Osnovne Škole "Braća Aksić" iz Lipljana površine 370 metara kvadratnih, u kojem će nastavu pohađati djeca iz Suvog Dola, Novog Naselja i Skulaneva.

Kamen temelja je položio gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, koji je rekao da nastoje da na cijelom području opštine stvore savremene uslove za odvijanje nastave, s obzirom da je do sada uglavnom izvođena u prilagođenim objektima starim po stotinak i više godina.

On je istakao da je cilj rukovodstava ove opštine da bez obzira na rezultat budućih pregovora Prištine i Beograda nastavi sa razvojem Gračanice u urbani centar i stvaranjem uslova za održiv opstanak i povratak preostalih oko 20.000 Srba, kao i svih koji žele da se vrate.

Popović je naveo da je u ovoj godini završena adaptacija objekata osnovnih škola "Kralj Milutin" u Gračanici, "Knez Lazar" u Donjoj Gušterici i objekta Osnovne škole "Miladin Mistić" u Lapljem Selu kod Gračanice.

Direktor Osnovne škole "Braća Aksić" iz Lipljana Bobanka Mirić rekla je da je završetak gradnje objekta isturenog odjeljenja u Suvom Dolu predviđen za 75 dana kada će početi opremanje škole, kako bi do početka novembra počelo izvođenje nastave u skladu sa nalozima Ministarstva prosvjete Srbije.

Ona je u ime mještana srpskih sela sa područja opštine Lipljan zahvalila rukovodstvu opštine Gračanica i rukovodstvu Srpske liste koji su roditeljima i učenicima obećali da će izgraditi školu u Suvom Dolu i stvoriti uslove za odvijanje nastave u skladu sa tehničko-tehnološkim propisima koji se primjenjuju u savremenim urbanim sredinama.

U Suvom Dolu, Novom Naselju i Skulanevu udaljenim oko tri kilometra od Lipljana živi nešto više od 1.000 Srba koji se bave isključivo poljoprivredom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana